21 June 2024

Înființarea unei firme și rolul contabilului în Bulgaria

Bulgaria oferă un mediu atractiv pentru antreprenori și investitori datorită legislației sale prietenoase cu afacerile, impozitelor competitive și accesului la piețele europene. Înființarea unei firme și gestionarea contabilității acesteia sunt procese esențiale pentru a asigura succesul și conformitatea cu legislația locală.

 

Înființarea unei firme în Bulgaria

Procesul de infiintare firma Bulgaria este relativ simplu, dar necesită respectarea unor pași specifici:

 • Alegerea tipului de companie: Cele mai comune tipuri sunt Societatea cu Răspundere Limitată (SRL) și Societatea pe Acțiuni (SA). SRL este preferată de micii întreprinzători datorită cerințelor mai puțin riguroase privind capitalul social.
 • Înregistrarea numelui companiei: Trebuie să verificați dacă numele dorit este disponibil și să îl înregistrați la Registrul Comerțului din Bulgaria.
 • Depunerea documentelor necesare: Acestea includ statutul companiei, documentele de identificare ale fondatorilor și ale directorilor, precum și dovezi ale adresei legale a companiei.
 • Deschiderea unui cont bancar: Este necesar pentru depunerea capitalului social și gestionarea tranzacțiilor financiare ale companiei.
 • Obținerea codurilor de identificare fiscală și înregistrarea pentru TVA: Este obligatorie dacă cifra de afaceri anuală depășește un anumit prag.
 • Înregistrarea la instituțiile guvernamentale relevante: Acest lucru include înregistrarea la autoritățile fiscale, de asigurări sociale și la fondul de sănătate.

 

Rolul contabilului în Bulgaria

După înființarea firmei, gestionarea eficientă a aspectelor financiare și contabile devine o prioritate. Un contabil Bulgaria profesionist joacă un rol crucial în acest proces:

 • Menținerea evidențelor contabile: Contabilii asigură că toate tranzacțiile sunt înregistrate corect conform standardelor contabile bulgare și internaționale.
 • Consultanță fiscală: Oferă sfaturi pentru optimizarea fiscală și asigură conformitatea cu legile fiscale locale, inclusiv gestionarea obligațiilor legate de TVA și alte impozite.
 • Prepararea și depunerea declarațiilor fiscale: Contabilii pregătesc toate raportările necesare și asigură că sunt depuse la termen pentru a evita penalitățile.
 • Auditul financiar: Pentru companiile de o anumită mărime, auditul anual este obligatoriu și trebuie efectuat de un contabil certificat.
 • Planificare financiară și bugetară: Ajută la stabilirea bugetelor, la planificarea fluxului de numerar și la analiza financiară pentru decizii strategice.

După stabilirea bazei legale și administrative a unei noi firme în Bulgaria, următorii pași implică gestionarea operativă și strategică a afacerii. Rolul contabilului se extinde de asemenea pentru a include consultanță strategică și suport continuu.

 

Gestionarea continuă și conformitatea

Odată înființată, menținerea conformității unei firme cu reglementările locale este crucială. Aici, rolul contabilului devine și mai valoros:

 • Actualizarea cu schimbările legislative: Legislația fiscală și comercială poate suferi modificări. Contabilii trebuie să fie la curent cu toate aceste schimbări pentru a asigura că firma rămâne conformă și pentru a maximiza eficiența fiscală.
 • Gestionarea resurselor umane: În afara aspectelor pur contabile, contabilii pot juca un rol în administrarea salariilor și a obligațiilor legate de resurse umane, inclusiv contribuțiile la asigurările sociale și de sănătate.
 • Consultanță în caz de audit: În cazul unor audituri fiscale sau financiare externe, contabilul pregătește toate documentele necesare și asistă firma în timpul procesului de audit pentru a asigura că totul decurge fără probleme.

 

Pentru antreprenorii care nu sunt familiarizați cu particularitățile locale, colaborarea cu un contabil local este esențială. Acesta nu doar că ajută la navigarea în peisajul fiscal bulgar, dar și contribuie la stabilirea unei fundații solide pentru creșterea și dezvoltarea afacerii în Bulgaria. Astfel, procesul de infiintare firma Bulgaria și menținerea unei contabilități riguroase sunt cheia succesului în acest mediu de afaceri.