13 June 2024

Echipament potrivit pentru drumetii montane pe timp de ploaie

Oricat de mult te-ai pregati pentru drumetii montane si oricat de mult ai consulta starea vremii nu poti sa stii niciodata cand se vor aduna cativa nori si va incepe o ploaie torentiala. In momentul in care te-a surprins vremea nefavorabila in timpul unei drumetii montane, echipamentul potrivit devine cel mai bun aliat.

Atunci cand incepe ploaia pe munte este bine sa gasesti un loc unde sa te adapostesti pana cand se potoleste sau inceteaza, in cel mai bun caz. Insa, pentru a fi pregatit pentru situatii neprevazute asa cum este vremea nefavorabila, trebuie sa te asiguri ca ai la tine echipamentul potrivit.

Ce trebuie sa ai in rucsac pentru a te proteja de ploaie pe munte?

Pe munte, trebuie sa retii ca indiferent daca ai plecat pe o vreme foarte frumoasa cu cer senin si soare stralucitor, poate sa inceapa ploaia oricand. Asadar, pentru a fi pregatit pentru acest scenariu, in afara de un rucsac impermeabil mai trebuie sa ai la tine si o geaca impermeabila sau pelerina, incaltaminte rezistenta, un rand de haine uscate si calduroase.

Desigur, imbracamintea trebuie sa fie adecvata sezonului in care faci drumetii montane. Chiar daca este vorba despre o tura scurta de o zi nu uita sa ai la tine cel putin un polar pentru a-l imbraca in cazul in care se racoreste. Acesta nici daca este ud nu il vei simti inconfortabil. Adauga in rucsac pelerine ploaie munte. Acestea sunt destul de compact impachetate si nu vor ocupa foarte mult loc.

Pentru o excursie de o zi un rucsac de 30 litri va fi sufficient sa adaposteasca toate lucrurile necesare pentru o tura reusita pe munte. Este esential sa alegi un model impermeabil pentru a evita udarea hainelor din interior.

Vremea nefavorabila este destul de descurajanta pentru excursionisti, chiar si pentru cei experimentati. In cazul in care vremea este destul de rea este recomandat sa  astepti pana cand se mai potoleste ploaia torentiala si apoi sa iti continui drumul.

Muntele nu este o joaca si trebuie sa fii pregatit chiar si pentru cele mai imprevizibile scenarii

Pentru situatii de urgenta este bine sa ai in rucsac niste alimente neperisabile care te vor ajuta in cazul in care esti obligat sa iti prelungesti tura asteptand ca vremea sa se imbunatateasca un pic. Daca simti ca situatia scapa de sub control si nu ai cum sa inaintezi atunci iti recomandam sa suni la salvamont pentru a putea ajunge intr-un loc sigur.

In cazul in care esti incepator, atunci este mai bine sa ramai acasa daca vremea nu este chiar atat de buna. Siguranta personala este foarte importanta in timpul unei drumetii montane, motiv pentru care trebuie sa te asiguri ca rucsacul tau contine toate articolele esentiale pentru a te simti mereu pregatit pentru orice situatie.

Experienta unei drumetii montane este cu siguranta de neuitat. Iar a fi pregatit corespunzator si sa fii mereu constient ca ai nevoie de solutii optime la fiecare pas inseamna sa ai parte de o tura responsabila. Nu uita de cele mai importante aspecte pe care ti le-am enumerat in randurile anterioare si vei putea sa ai parte de o drumetie excelenta.