15 July 2024

Dorian Schwartz

Dorian Schwartz : Primul trimestru de sarcină: evoluție și modificări specifice

Intervievator: Bună ziua, Dr. Dorian Schwartz! Astăzi vom discuta despre primele semne ale sarcinii și ce trebuie să știe viitoarele mămici în această perioadă. Care este principalul simptom al unei sarcini?

Dr. Dorian Schwartz: Bună ziua! Principalul simptom major al unei sarcini este lipsa menstruatiei. Totuși, există și alte semne pe care unele femei le pot observa, iar altele nu, dar care apar în primele săptămâni de sarcină. Intensitatea și modul de manifestare al acestor simptome variază de la o femeie la alta.

Intervievator: Ce alte semne ar putea anunța o sarcină?

Dr. Dorian Schwartz: Sânii se măresc, devin tari și plini și pot apărea dureri, alături de crampe în zona inferioară a abdomenului, similare simptomelor premergătoare ciclului menstrual. De asemenea, pot apărea sângerări sporadice sau spotting, care indică modificările prin care trece corpul în pregătirea pentru a susține sarcina. Aceste sângerări de implantare pot apărea în primul trimestru, atât în primele săptămâni după ce embrionul ajunge în uter și se fixează, cât și mai târziu. Dacă nu pierzi o cantitate mare de sânge și nu ai alte simptome, nu trebuie să te îngrijorezi. Menstruația nu este posibilă în sarcină.

Intervievator: Cum se manifestă grețurile și vărsăturile în timpul sarcinii?

Dr. Dorian Schwartz: Grețurile și vărsăturile sunt resimțite diferit de fiecare femeie. În general, aceste simptome dispar la finalul primului trimestru. Mirosul este un simț intensificat, care poate accentua senzația de greață. Schimbarea gusturilor alimentare și apariția poftelor sunt semne clare de sarcină. Acestea trebuie confirmate nu doar cu un test rapid acasă, ci și cu o ecografie realizată de medicul obstetrician-ginecolog.

Intervievator: Ce alte modificări hormonale pot resimți femeile în sarcină?

Dr. Dorian Schwartz: Cantitatea mare de hormoni de sarcină secretată influențează stările emoționale, provocând schimbări bruste de dispoziție și emotivitate. Nevoia de a urina des este normală încă din primele săptămâni de sarcină. Tranzitul intestinal poate avea de suferit, provocând constipație, arsuri și dureri de stomac. Fierul din vitaminele prenatale poate accentua aceste simptome, dar cu ajutorul specialistului, se pot găsi metode pentru a reduce disconfortul abdominal.

Intervievator: Ce alte simptome ar trebui să aștepte gravidele?

Dr. Dorian Schwartz: Oboseala accentuată este frecventă, cauzată de concentrația mare de hormoni. Ametelile și durerile de cap sunt de asemenea comune. Creșterea în greutate începe în această perioadă, iar apetitul poate crește, în ciuda aversiunii față de anumite alimente. Este important să mănânci sănătos, să faci mișcare dacă nu ai contraindicații medicale, să dormi cât mai mult și să te hidratezi corespunzător.

Intervievator: Ce sfaturi aveți pentru femeile aflate în primul trimestru de sarcină?

Dr. Dorian Schwartz (schwartzdorian.ro): Continuați să vă trăiți viața din plin, renunțați la vicii și excese pentru a asigura o dezvoltare armonioasă a fătului. Cereți ajutor atunci când simțiți că nu mai puteți și discutați cu partenerul despre toate modificările prin care treceți. Este important să efectuați primul set de analize de sânge și urină pentru screeningul prenatal, care este esențial pentru depistarea anomaliilor fetale genetice.

Intervievator: Ce alte aspecte sunt importante în această perioadă?

Dr. Dorian Schwartz: Sarcina trebuie anunțată oficial angajatorului, printr-o adeverință de la specialist sau medicul de familie, care atestă starea de graviditate și numărul de săptămâni. Mergi lunar la control la medicul obstetrician-ginecolog și urmează recomandările privind vitaminele prenatale și alte produse prescrise. Oferă medicului specialist informații relevante despre istoricul medical al tău și al partenerului și anunță tratamentele urmate pentru boli cronice. Dacă ai pisică, este necesară o analiză specială pentru depistarea toxoplasmozei.

Intervievator: În concluzie, ce ar trebui să rețină viitoarele mame?

Dr. Dorian Schwartz: În primul trimestru de sarcină, atât mama cât și embrionul trec prin modificări specifice. Corpul mamei se pregătește pentru sarcină și naștere, iar embrionul se dezvoltă rapid. Este esențial să ai un medic specialist potrivit, să mergi la controale și să faci analizele necesare. Menținerea unui stil de viață sănătos și a unei diete echilibrate este crucială. Bucurați-vă de această perioadă unică și minunată!

Intervievator: Vă mulțumesc, Dr. Schwartz, pentru toate aceste informații valoroase!