Becuri LED, cu Bluetooth, WiFi si temeri ?
Suntem inconjurati de tehnologie, iar odata cu avansarea acesteia spre noi culmi, apare o noua tendinta, mai exact vorbim despre dorinta de a elimina tot mai mult firele si cablurile. Desi am putea spune ca in tehnologia iluminatului interior lucrurile sunt destul de avansate, mai ales ca tot mai multi folosesc becuri LED pentru a-si lumina casele. Stim bine ca in urma cu cativa ani un astfel de bec costa destul de mult facand din acesta o investitie greu de suportat pentru multi. Oricum, urmarind noile tendinte in aceasta industrie observam ca incep sa apara diverse elemente functionale ce ca supliment pentru iluminatul cu LED.
De la iluminatul cu lumanari, lampi pe gaz, becuri cu filament, iar acum LED-uri totul a evoluat dintr-o singura dorinta, cea de a perfectiona si de a eficientiza sursele de lumina. Acum este randul tehnologiilor fara fir sa prinda tot mai mult teren si asa cum era de asteptat odata cu fiecare pas in evolutia tehnologiei apar temeri, intrebari si chiar si motive de ingrijorare. Este simplu de inteles faptul ca lipsa informatiilor concrete, necunoasterea principiilor de functionare dar si alte cauze sunt cele ce formeaza pareri, opinii, informatii false si fobii. Trebuie sa mentionam ca principalele motive din care acestea apar sunt in primul rand legate si de efectul informatiilor false, incomplete sau gresite. Pe langa acestea mai apare si elementul conspirationist. Asadar vorbim in mare parte de o comunicare pe aceste subiecte la nivel social, care poate naste uneori monstri. Incepand cu teama de radiatii ce dauneaza omului, folosirea internetului pentru a obtine controlul suprem (iluminati) sau folosirea semnalului de 5GHz pentru a controla rata natalitatii. Oricum, acestea sunt rezultatul unei gandiri oarecum bazata doar pe zvonuri, pareri ale unor persoane cu o slaba pregatire in domeniu dar si pe efectul de turma.
Despre tehnologiile ce guverneaza lumea IoT
Vom lua pe rand marile intrebari legate de tehnologiile wireless regasite atat in sistemele de iluminat cu becuri LED, dar si in electrocasnicele si echipamentele ce pot fi controlate de la distanta prin intermediul Bluetooth sau WiFi. Important de stiut este ca pentru a nu pica in plasa acestui gen de teorii si frici trebuie sa fiti atenti de unde va informati (cel mai bine este sa cereti o parere din partea unui expert).
Asadar, incepem cu o tehnologie ce este prezenta mai in toate electronicele, de la Becuri LED, boxe, si nu numai. Dar totusi, Becuri cu Bluetooth? Da, este un pas firesc in directia iluminatului inteligent, insa de ce este nevoie de aceasta tehnologie si ce se poate face cu ea? Pentru inceput lucrurile legate de Bluetooth par sa fie conectate in mod direct de telefoane mobile. Asadar, ce cauta aceasta functie la un bec?
Tehnologia de transmisie a datelor prin Bluetooth este foarte fiabila si flexibila deoarece este o functie simpla ce poate fi implementata in foarte multe domenii, de la transmisii date, audio, dar si in controlul de la distante relativ mici. Ca punct de plecare, aceasta tehnologie a plecat de la echipamentele de transmisie a datelor prin intermediul infra-rosiilor. Practic vorbim de aceasi functie ce se regaseste in majoritatea telecomenzilor TV, Audio, etc. astfel de telecomenzi insotesc si anumite tipuri de becuri LED instalmen.ro ce pot fi controlate de la distanta. Aceste becuri ce pot oferi atat lumina alba cat si in diverse culori sunt perfecte pentru a crea o atmosfera aparte in orice camera dar si o modalitate de a crea un vibe pretabil unei petreceri. Pe langa becurile standard multicolore mai exista si optiunea de a va achizitiona si becuri LED cu difuzor incorporabil, insa acestea sunt ceva mai interesante si le vom analiza putin in viitorul apropiat.
Revenim la tehnologia Bluetooth, aceasta este mult mai avansata decat simpla telecomanda deoarece ofera functii inteligente de control. Este foarte usor de folosit, iar faptul ca orice smartphone poate fi convertit cu ajutorul unei aplicatii intr-o telecomanda face lucrurile mult mai facile. Insa si aceasta tehnologie isi are limitele sale, prima limita fiind distanta relativ mica de acoperire a semnalului Bluetooth. De cele mai multe ori semnalul are o raza de actiune de maxim 10 metri, asta in conditiile in care nu exista pereti sau alte obstacole intre cele doua puncte ale conexiunii. Asadar, aceasta metoda de control este ideala pentru controlul unor echipamente de iluminat situate in aceasi camera sau intr-un perimetru de maxim 20 de metrii patrati. Evident, prin intermediul unei astfel de conexiuni pot fi controlate mai multe becuri LED, deci sa zicem ca vreti sa reduceti lumina tuturor corpurilor de iluminat din living (plafoniera, aplice LED, veioze, etc), prin intermediul smartphone-ului puteti face asta.
Pasul urmator este reprezentat de catre solutiile de iluminat prevazute cu WiFi, sau wireless. Aceste becuri LED sau corpuri de iluminat fac parte din categoria electronicelor inteligente si vin sa ofere mai mult decat lumina. Evident, functia de baza ramane functie de baza, insa cea mai mare schimbare apare in modul in care aceste becuri LED sunt controlate. Legat de tehnologia WiFi si implementarea acesteia in aplicatii cum ar fi iluminatul interior sau exterior putem spune ca ofera o multitudine de optiuni. Datorita imbinarii electronicii cu partea de software se poate ajunge la ceea ce in tehnologie se numeste IoT sau Internet of Things. Aceasta tehnologie nu se rezuma doar la becuri LED cu WiFi, ci IoT inseamna ca frigiderul tau poate fi conectat la internet si sa te notifice pe smartphone ca ar trebui sa mai iei lapte de exemplu. De asemenea, centrala termica poate deveni inteligenta si prin intermediul spartphone-ului sa porneasca incalzirea casei in timp ce tu te indrepti spre casa de la munca. Asadar, vorbim despre electronice si electrocasnice inter-conectate si permanent legate la internet.
Siguranta in domeniul IoT
Asa cum este firesc, odata ce vorbim despre noi tehnologii este imposibil sa nu vorbim si despre temeri, intrebari si mai ales, pericole. Da, odata ce vorbim de conectarea unor electronice si electrocasnice la internet. Evident, cea mai mare temere este posibilitatea ca un hacker sa preia controlul asupra frigiderului, centralei termice, sau pur si simplu iti poate inchide si aprinde lumina in casa fara nici o problema. Dar, ca si orice alta temere, exista totusi si solutii. In primul rand cea mai buna metoda este preventia, deci achizitionarea unui router performant este un prim pas. Insa asta nu este tot, ceea ce expertii in retealistica si securitate on-line recomanda este sa folositi o conexiune WiFi pentru casa cat mai bine securizata. Asadar, folositi o parola sigura a conexiunii la reteaua din casa. O solutie ar fi ca in cazul in care nu sunteti siguri de gradul de securitate a retelei din casa, este sa apelati la un expert in IT.
O alta temere este cea legata de eventuale radiatii ce pot fi emanate de aceste becuri LED cu WiFi. Bine, in general temerile sunt legate in mod direct de semnalul WiFi folosit pentru a interconecta echipamentele. Atat in social media cat si in forumuri exista temeri legate de faptul ca expunerea indelungata la semnalul radio WiFi paote dauna. Pentru a intelege aceste principii trebuie sa spunem ca WiFi-ul routerului din casa dumneavoastra este un semnal radio de inalta frecventa. Daca postul dumneavoastra de radio favorit il gasiti pe frecventa de 90 KHz trebuie sa stiti ca routerul wireless functioneaza pe o frecventa de 2.4 – 5 GHz. Bun, in general daca ar fi sa privim lucrurile din aceasta prisma nu exista prea multe motive de ingrijorare, insa intreaga situatie de temere este legata mai mult de intensitatea acestui semna.
Un router WiFi in general emite 100mW in semnal radio. Trebuie sa spunem de la bun inceput ca folosirea termenului de radiatie in acest caz nu este potrivita deoarece aceasta terminologie se refera la cazurile in care un material radioactiv emana electroni prin procesul de degradare a atomilor. In cazul unui router vorbim doar de un semnal radio. Ca sa eliminam dubiile trebuie sa spunem ca lumina unor becuri LED este si ea o forma de unda oscilatorie, doar ca nu vorbim despre frecvente de 5GHz ci de ordinul Terra – Hertzi-lor. Asadar, nu prea ar exista motive de a banui vreun pericol din partea routerului sau a unor becuri LED, sau a altor echipamente dotate cu modul WiFi. Asadar, pentru a rezuma totul, nu exista prea multe motive de ingrijorare, singurele echipamente de retealistica wireless care ar putea reprezenta un potential slab de pericol sunt cele pe baza de microunde si cele folosite in telecomunicatii speciale si militare. In nici o situatie un router achizitionat din comert nu va putea emena radiatii periculoase.
Ca si posibilitati practice ale unor becuri LED cu WiFi putem spune ca nu exista limite in ceea ce priveste controlul. Atat in iluminatul interior cat si in cel de exterior folosirea aplicatiilor de smartphone pentru controlul luminilor. Sunt unele corpuri de iluminat ce pot fi grupate pentru a le controla mult mai usor, dar si pentru a crea chiar si diverse jocuri de lumina.
Nu rata
Formație nuntă LIVE – pentru orice gust muzical
Tehnologii de securitate pentru afacerea ta
Cum poti accesoria si pune in valoare diversele modele de rochii de lux negre?