E foarte ușor să spui că ai luat țeapă, atunci când plantele achiziționate nu se prind. Grădinamax oferă câteva sfaturi pentru a te ajuta să eviți situațiile neplăcute și dezamăgirile generate de nereușite. Poate fi frustrant să cumperi bulbi sau plante care mai târziu să nu se prindă sau să nu crească așa cum te-ai așteptat.
Atunci când ne facem planul de amenajare a grădinii, avem o imagine clară despre cum ne dorim să arate. Așa că e ușor de înțeles că ne supărăm când lucrurile nu se întâmpla așa cum ne imaginăm. Poate ai pățit și tu să îți cumperi trandafiri cățărători și să ajungi la concluzia, după ce i-ai plantat și aceștia au început să crească, că nu sunt nici pe departe cățărători. Iar lista poate continua.
Pentru a evita situațiile nedorite, trebuie doar să fim puțin mai atenți când ne alegem sursele de unde cumpărăm material pentru grădină. Pe lângă asta, e indicat să te documentezi cu privire la cerințele fiecărui soi în parte pentru a te asigura că poți oferi plantelor mediul propice de dezvoltare. Vezi sfaturile de mai jos, pentru a te bucura de grădina mult visată.
- Evită să cumperi plante de la persoane neavizate
Atunci când alegi să cumperi plante de la vânzători ambulanți sau de la piață, e aproape ca și cum ai juca la ruletă. Sunt șanse egale să primești ceea ce îți dorești sau să primești total altceva. Pentru că plantele sunt în primele luni/săptămâni de viață, e foarte greu să determini dacă e într-adevăr soiul dorit sau promis.
De ce iau oamenii țeapă când cumpără plante de grădină
Asta nu înseamnă că toți vânzătorii sunt incorecți. Înseamnă doar că activitatea lor nu este reglementată și că nu se respectă întotdeauna standardele de calitate. Când vine vorba de un furnizor înregistrat, acesta trebuie să livreze ceea ce se specifică pe eticheta produsului. În plus, oferă produsele împreună cu o serie de recomandări în ceea ce privește cerințele minime ale plantei, condițiile optime de creștere și specificații pentru o plantare reușită.
Așadar, dacă îți dorești un soi anume de plantă în grădină, cel mai bine e să cumperi semințe, bulbi, răsaduri sau butași de la furnizori înregistrați și cu experiență. Acest lucru asigură calitatea produselor achiziționate.
- Vânzătorul oferă sau nu servicii de calitate?
Ce înțelegem prin servicii de calitate? Aici nu facem referință doar la produsele comercializate, ci și la informația oferită către cumpărător. Pentru că vorbim de plante, este esențial ca furnizorul să ofere detalii despre soiurile comercializate. Fiecare plantă are nevoile ei, iar cumpărătorul ar trebui să cunoască aceste nevoi. În caz contrar, există șanse mari ca planta să nu se dezvolte sau, mai rău, să se ofilească (gândește-te doar la plantele ce nu suportă lumina directă a soarelui).
Din acest motiv, fiecare sortiment ar trebui comercializat împreună cu informații despre plantă, precum și sfaturi legate de plantare și îngrijire. În acest mod tu, cumpărătorul, vei face o alegere informată. Vei putea decide dacă poți oferi condițiile optime pentru dezvoltarea plantei sau îți vei redirecționa atenția spre un alt soi.
- Respectă cerințele și perioada de plantare pentru fiecare soi
Va fi greu să te bucuri de plante viguroase dacă nu le plantezi atunci când trebuie. Fiecare soi se plantează într-o anumită perioadă, pentru rezultate optime. În caz contrar, vei avea plante ce vor avea nevoie de un an întreg (sau mai mult) pentru a ajunge la o dezvoltare optimă. Dar, există inclusiv riscul ca plantele să nu se dezvolte deloc, iar tu vei ajunge cu locuri goale în grădină.
De asemenea, fii atent(ă) la amplasare, cerințe legate de sol, lumină și apă. Acești trei factori sunt cruciali pentru startul oricărei plante. Vezi ce nevoi au legate de nutrienți. Ce fel de nutrienți sunt necesari, precum și cum și cât să se administreze. Pentru rezultate optime, trebuie să existe măsură și echilibru în toate.
- După plantare continuă să le oferi apă și atenție
Fie că plantezi semințe, bulbi sau răsaduri, este indicat să le ții sub observare după ce le-ai plasat în pământ. Deci, sarcina ta nu se termina odată cu plantarea lor. Asigură-te că au apă suficientă (fără a exagera în acest sector) și inspectează-le periodic, pentru a vedea dacă le deranjează ceva (vorbim aici de dăunători).
- Calitatea solului și lipsa nutrienților au un cuvânt de spus
Înainte de plantare, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să lucrezi solul. De îndată ce ai decis ce și unde plantezi, trebuie să pregătești terenul. Asta înseamnă să îndepărtezi buruieni, să sapi pentru a aera solul și să adaugi îngrășământ. Este un minim pe care trebuie să îl faci, dacă îți dorești plante sănătoase. Când solul este sărac în nutrienți sau nepotrivit pentru creșterea plantelor (prea tare, prea pietros, cu prea multe buruieni), plantele tale nu se vor dezvolta.
Ține cont de aceste sfaturi de la Grădinamax și vei evita să iei țeapă sau sa fii dezamăgit(ă) de rezultate ce nu sunt pe măsura așteptărilor. Cu puțină atenție și dispoziție de a investi timp și efort, grădina ta va arăta minunat.
Nu rata
Ghidul Dvs. pentru Înțelegerea Avantajelor unui Avocat
Sfaturi de la frizerii canini: Cum îngrijești blana cățelului între vizitele la frizer?
Cum să Alegi Tipul Potrivit de Lustra în Funcție de Locuință