17 June 2024

Cum se sparg cauciucurile si de ce?

Fiind de cele mai multe ori subestimate in ceea ce priveste importanta, anvelopele sunt de fapt unica legatura pe care masina ta o are cu suprafata de rulare. Starea anvelopelor influenteaza in mod direct tinuta de drum pe care masina ta o are si siguranta in fiecare moment. Incepand de la criteriile in functie de care sa alegi si pana la modul in care anvelopele sunt afectate de stilul de a conduce si de modul in care sunt depozitate, ele isi pot schimba negativ  caracteristicile sau si le pot mentine pe mai mult timp. Specialistii de la vulcanizare Cluj explica modul in care anvelopele se strica.

Care sunt factorii care determina uzura prematura a anvelopelor?

Se stie ca durata de viata medie a unui set de anvelope este de aproximativ 5 ani. Dupa perioada aceasta se recomanda o inspectie cat mai detaliata a anvelopelor pentru a detecta la timp semnele de uzura care pot sa fie cauzele accidentelor rutiere. Cei mai multi producatori de anvelope recomanda inlocuirea completa a anvelopelor in 19 ani chiar daca nu sunt rulate pana cand ajung la atingerea nivelului de uzura. Printre cei mai cunoscuti factori care pot influentea modul in care anvelopele se prezinta sunt:

  • Rularea la viteze excesive;
  • Mersul pe drumuri accidentate sau nepotrivite anvelopei pe care o ai;
  • Manevrele de alerta executate din scurt;
  • Franarile bruste;
  • Interventiile facute neprofesional cu sculele nepotrivite.

La toate acestea se adauga si factorii indirecti care afecteaza in mod decisiv durata de viata a unei anvelope asa ucm sunt obiceiurile mai putin bune ale soferilor. Adaugand toate acestea la un mod de utilizare necorespunzatoare, toate actiunile de mai jos pot sa afecteze in mod iremediabil viata unei anvelope, tinuta masinii pe drum si functionarea ei sigura.

Montarea anvelopelor chiar daca au fost umflate la o presiune neconforma cu cea pe care producatorul a specificat-o poate determina distrugerea anvelopelor in mod prematur.

Rularea cu pneuri de vara in timpul iernii sau cu cauciucurile de iarna vara, atunci cand temperaturile exterioare sunt ridicate reprezinta un alt aspect la fel de important care duce la deteriorarea anvelopelor.

Rularea cu o anvelopa care are indicele de incarcare necorespunzator reprezinta de asemenea o problema majora care va afecta iremediabil anvelopele si le va deteriora constant pana la distrugere toatal.

Utilizarea simultana a anvelopelor diferite determina uzura prematura si deteriorarea anvelopelor ireversibil. Este important ca macar anvelopele de pe aceeasi punte sa fie identice, desi daca esti un sofer responsabil vei avea aceleasi anvelope la toate rotile.

Montarea anvelopelor care nu sunt compatibile cu janta va duce tot la deteriorarea anvelopelor in mod prematur si ireversibil.

In momentul in care vrei sa iti conservi anvelopele pentru cat mai mult timp, va trebui sa iei in calcul faptul ca acestea vor avea nevoie de protectie si de o intretinere corecta pentru a evita problemele ce pot sa apara in timp si pentru a le folosi cat mai mult cu putinta inainte de a le schimba