22 June 2024

Cum se sărbătorește Crăciunul în Anglia?

Cea mai așteptată perioadă din an aduce cu ea cea mai îndrăgită sărbătoare din întreaga lume: Crăciunul.

Oriunde pe glob, Crăciunul înseamnă surprize, bucurie și familie. Și, deși cu toții celebrăm aceeași sărbătoare, o facem într-o manieră diferită, în funcție de tradițiile și obiceiurile cu care ne identificăm.

Crăciunul este sărbătorit în Anglia încă din anul 596, odată cu sosirea pe meleagurile acesteia a Sfântului Augustin, în scopul creștinării anglo-saxonilor. Cu trecerea timpului, sensul religios al sărbătorii a fost îmbogățit și astfel, cea mai îndrăgită sărbătoare din an a devenit prilej de bucurie, de întregire a familiei, de surprize, cadouri și multă voie bună.
În toiul sărbătorilor îți recomandăm să-ți stabilești scopuri noi și faci tot posibilul pentru a le atinge. Propune-ți să faci mai mult sport, învață engleza, petrece mai mult timp cu cei dragi și află cât mai multe lucruri noi.

 

Iată câteva dintre tradițiile specifice Crăciunului, respectate în Anglia:

     1. Plantele veșnic verzi – Evergreen

Acest obicei de a decora casele cu plante care rămân verzi tot timpul anului precum ilicele, iedera, vâscul, laurul sau cimișirul, pare să fi pornit din perioada druizilor, când oamenii îşi împodobeau casele cu plante “mereu verzi” pentru a le oferi spiritelor pădurii un adăpost pe perioada iernii.

O superstiţie străveche spune că aduce ghinion să arunci decoraţiile din aceste plante înainte de “a douăsprezecea noapte”- 5 ianuarie, ziua de Ajun a “Epifaniei” (Boboteaza).

 

     2. Vâscul

Creanga de vâsc era considerată de către druizi a fi o plantă cu puteri miraculoase.

În perioada romană, vâscul reprezenta un simbol al păcii și asta pentru că, atunci când inamicii se întâlneau sub o creangă de vâsc, îşi lăsau armele deoparte şi declarau un armistiţiu.

În prezent, un sărut sub vâsc înseamnă trăinicie, înțelegere și iubire.

 

     3. Felicitările și cărțile poștale

Una dintre tradiţiile de Crăciun prezente atât în Anglia, cât şi în Statele Unite ale Americii, constă în trimiterea către prieteni şi cunoștințe a felicitărilor sau cărţilor poştale de Crăciun.

Prima felicitare de Crăciun a fost trimisă în Anglia în anii 1840, iar în prezent, în fiecare an, sunt expediate în Marea Britanie peste un milion de cărţi poştale de Crăciun, multe dintre ele fiind vândute în scopuri caritabile.

 

     4. Colindul

Pe toată durata sărbătorii Crăciunului, colindătorii merg din casă în casă, sună din clopoţei şi binecuvântează oamenii cu cântece specifice: “The Holly and the Ivy”, “Hark! The Herald Angels Sing” sunt două dintre colindele favorite din Anglia. În acest timp, gazdele le oferă colindătorilor prăjituri și plăcinte umplute cu fructe uscate și nucă.

 

      5. Pomul de Crăciun

Cel mai celebru brad din Marea Britanie este cel ridicat în Piața Trafalgar.

Luminile acestui pom de Crăciun se aprind în prima zi de Joi a lunii Decembrie, iar tradiția datează încă din anul 1947, când orașul Oslo a oferit Londrei un brad enorm în semn de recunoștință pentru sprijinul acordat Norvegiei de Marea Britanie în timpul celui de-Al II-lea Război Mondial. Bradul, de aproximativ 20 de metri, este adus în fiecare an din Norvegia și este folosit apoi pentru producerea de material săditor.

 

     6. Crăciunul în bucătăria englezească

Masa tradiţională de Crăciun în Anglia constă în:

  • curcan la cuptor umplut cu castane
  • gâscă cu stafide sau budinca (pudding) Yorkshire, alături de varză de Bruxelles
  • budincă de prune ornată cu o crenguţe de ilice
  • Wassail – vin amestecat cu mirodenii
  • tort din fructe, marţipan, îngheţată şi zahăr îngheţat.

Un obicei extrem de amuzant, cu specific englezesc, se respectă în timpul mesei de prânz, când toți membrii familiei găsesc pocnitori ascunse sub farfurii. O pocnitoare de Crăciun este un tub acoperit cu hârtie care produce un zgomot puternic atunci când capetele îi sunt trase în afară. În acel moment iese la iveală un coif care trebuie purtat în timpul mesei, mici obiecte decorative şi o hârtiuţă cu o ghicitoare care trebuie împărtăşită cu glas tare celor din jur.

 

 

Cu fiecare an care trece, celebrarea Crăciunul aduce obiceiuri noi pline de bucurie și amuzament. Motivele principale precum: Moș Crăciun (Father Christmas – în Anglia), împodobirea bradului, masa de Crăciun și cadourile, sunt nelipsite în orice colț al lumii.

 

Dacă și tu ești pasionat de cultura și tradițiile englezești, cursurile de engleză online te pot ajuta să înțelegi mai ușor toate informațiile noi acumulate. Vei putea desluși colindele tale preferate sau chiar citi împreună cu cei dragi celebra poveste a lui Charles Dickens, “A Christmas Carol”, care face parte, în prezent, în topul tradițiilor de Crăciun ale familiilor din Marea Britanie.