17 June 2024

Cum sa asociezi vinul cu cele mai satioase preparate

Vinul si mancarea se completeaza unele pe altele, insa pentru ca alegerea facuta sa fie una cu adevarat inspirata merita sa tii cont de cateva detalii. Daca esti interesat de asocieri intre vin si preparate satioase, atunci nu iti va fi deloc dificil sa iei cea mai buna decizie.

Daca iti plac preparatele din porc si salata de cartofi, alegerea vinului ar trebui sa se faca in functie de sosul ales. Sosurile care contin otet se potrivesc cu vinurile albe seci precum Riesling, pe cand sosurile dulci merg cu un vin obtinut din struguri Tannat care este considerat de multi cel mai sanatos vin rosu. Combinatia este ideala datorita nivelului ridicat de acidiate al vinului Riesling care se potriveste cu natura astringenta a unui sos ce contine otet si aduce un plus de prospetime pentru a complementa carnea de porc pe gratar. In schimb, Tannat este un vin cu un nivel bogat de taninuri care se potriveste cu un sos corpolent si va evidentia dulceata sosului de barbeque.

Ramenul este un preparat specific japonez care poate fi consumat alaturi de vinuri spumante, usor dulci, Lambrusco sau Prosecco fiind ideale. Notele de mar verde si pepene galben specifice unui Prosecco complimenteaza ramenul cu fructe de mare sau cu pui, iar faptul ca este spumant asigura o senzatie racoritoare.

Burrito reprezinta unele dintre cele mai populare preparate mexicane si merita sa fie acompaniat de vinuri rosii corpolente precum Sangiovese datorita notelor de piele, piper si ierburi care sunt intalnite adesea la asemenea vinuri. Acestea pun in valoare branzeturile si sosurile rosii, iar taninurile tin in frau aromele intense ale unui burrito.

Pestele cu cartofi pai (fish and chips) este poate unul dintre cele mai cunoscute preparate britanice. Merita servit alaturi de vinuri albe seci, cu un nivel ridicat de aciditate si note de citrice care sa evidentieze gustul pestelui.

Rulourile de pizza sunt specifice Italiei si pot fi servite alaturi de vinuri rosii italiene precum Chiante sau Nero d’Avola. Corpolenta vinului si notele de rosii si iarba pe care le ascund aceste vinuri complementeaza rulourile de pizza.

Supa de rosii si branza pe gratar reprezinta alte preparate ce se pot servi alaturi de un vin rosu de calitate precum Carmenere care provine din Chile. Acest vin este plin de savoare si se potriveste cu supa de rosii, adaugand un plus de complexitate prin aromele sale ierboase, usor picante. De asemenea, cu cat este mai mare nivelul de aciditate si concentratia de taninuri, cu atat va fi evidentiata branza preparata pe gratar.

Burgerii si cartofii prajiti reprezinta o echipa de top, dar in completarea lor pot veni si vinuri rosii corpolente precum cele obtinute din struguri Cabernet Sauvignon sau Shiraz. Aromele de fructe negre si concentratia ridicata de taninuri specifice acestor vinuri pun in valoare carnea de vita si sosul care nu au cum sa lipseasca dintr-un burger bun. Taninurile se impletesc cu sarea de pe cartofii prajiti.

De acum acum daca stii cum sa asociezi vinurile cu preparatele satioase opteaza pentru un vin rosu de inalta calitate care sa completeze orice masa pe care o servesti nu ramane decat sa te orientezi catre magazinul online al Cramei Budureasca. Aici optiunile sunt foarte variate, astfel ca ai toate sansele sa descoperi o optiune care sa te satisfaca pe deplin. Dealu Mare, zona viticola care gazduieste Crama Budureasca este bine cunoscuta pentru calitatea vinului rosu obtinut din strugurii care se cultiva aici. Calitatea este influentata de experienta oenologului si podgorenilor, alaturi de sol, clima si altitudine.