Alegerea unui televizor nu inseamna doar alegerea dimensiunii ecranului. Sunt disponibile mai multe tehnologii si trebuie luati in considerare alti parametri. Nu va faceti griji, va vom ghida prin cumpararea televizorului potrivit pentru voi. Indiferent daca vorbim despre televizoare sau alte tipuri de ecrane, dimensiunea conteaza foarte mult si este ideal sa alegi de la bun inceput dimensiunea corecta pentru ecranul tau, astfel incat sa te asiguri ca rezultatele sunt cele mai bune si ca te vei putea bucura de ecranul tau, indiferent de tipul acestuia pentru cat mai mult timp.
Care va fi dimensiunea ecranului?
Dimensiunea ecranului este probabil primul lucru la cumpararea unui televizor. Este exprimata in inci sau in cm la diagonala. Pentru a determina dimensiunea potrivita pentru camera voastra, trebuie sa estimati distanta de retragere, care este distanta dintre canapea si televizor. In general, se recomanda sa stati la o distanta echivalenta cu doua sau trei ori diagonala ecranului. Aceasta distanta variaza, de asemenea, in functie de rezolutie: cu cat este mai mare, cu atat pixelii vor fi mai putin vizibili pentru a nu pierde detaliile. Cumpara monitoare pe care sa poti vedea bine, astfel incat sa ai garantia ca te vei bucura de cele mai bune rezultate de fiecare data si ca nu va trebui sa te chinui pentru a vedea ce scrie pe ele.
Full HD, 4K sau 4K Ultra HD?
Definitia unui televizor indica numarul de pixeli de pe ecran. Cu cat este mai mare, cu atat imaginile sunt mai detaliate. Astazi Full HD a devenit standardul cu 1920 x 1080 pixeli (1920 pixeli orizontal si 1080 pixeli vertical). Cele mai avansate modele afiseaza acum 4K (4096 x 2160 pixeli), de patru ori definitia Full HD. Mai exact, sa stiti ca aceasta este de fapt o definitie utilizata in filme. In practica, televizoarele afiseaza de fapt 3840 x 2160 pixeli. Prin urmare, vorbim despre 4K Ultra HD (sau UHD).
Apoi ramane sa gasim surse compatibile cu o astfel de definitie. Blu-ray-urile 4K UHD nu sunt inca numeroase, iar canalele de televiziune difuzeaza in general in Full HD. Cu toate acestea, odata cu adoptarea masiva a televizorului 4K in 2016, s-a inregistrat o imbunatatire semnificativa a disponibilitatii continutului 4K, in special prin intermediul unor jucatori precum Netflix, YouTube, Zive si MyCanal. Dar pentru a profita de el, este mai bine sa aveti o conexiune cu fibra acasa. Dincolo de acest continut nativ UHD-4K, televizoarele sunt, de asemenea, echipate cu un sistem de upscaling pentru a converti automat orice continut Full HD in 4K UHD. Daca bugetul va permite acest lucru, preferati un televizor UHD 4K, care devine standard in cativa ani.
Ecran plat sau curbat?
Dupa revolutia ecranului plat, este timpul pentru modelele curbate. Dincolo de estetica si efectul „wow”, se crede ca curbura ecranului maximizeaza scufundarea, reducand in acelasi timp oboseala ochilor. Intr-adevar, intreaga suprafata a televizorului se afla la aceeasi distanta de privitor, ceea ce beneficiaza astfel de un confort de vizionare mai bun. Cu curbura ecranului, televizorul ofera un efect panoramic similar cu ecranele cinematografice. In teorie, fiecare spectator beneficiaza astfel de o calitate optima a imaginii, indiferent de pozitia lor in raport cu televizorul. Totusi, pentru a beneficia cu adevarat de aceste avantaje, este mai bine sa optati pentru o diagonala de cel putin 50 inci.
Ce este HDR?
Imprumutat din fotografie, video HDR (High Dynamic Range) ar trebui sa imbunatateasca contrastul si reproducerea culorilor. Televizoarele compatibile promit, prin urmare, o imagine mai realista, mai ales cand vine vorba de diferitele niveluri de intensitate a luminii. Astfel, datorita HDR, este posibil sa restabiliti detaliile in imagini foarte intunecate sau foarte luminoase.
Nu rata
Hotel Tușnad – Destinația perfectă pentru o vacanță revitalizantă în Băile Tușnad
Stațiunea Căciulata – Destinația ideală pentru sănătate și relaxare
Țiglă metalică sau țiglă ceramică? Care merită investiția?