17 January 2025

Cum alegi prima chitara clasica?

Muzica este un hobby foarte bun mai ales pentru copii, deoarece ii ajuta sa isi coordoneze mainile in mod independent, dar si sa isi mareasca nivelul de atentie si sa lucreze asupra propiei imaginatii! Prima chitara nu se uita nicidoata, iar cel mai indicat mod de a intra in lumea chitaristilor este printr-o chitara clasica! Desi sunt multe opinii pro si contra, chitara clasica este cea care asigura cea mai buna si complexa educatie muzicala pe acest tip de instrument, oferind practicantilor o buna intelegere asupra ritmului, armoniei si liniilor melodice!

Cum poate un incepator sa aleaga prima chitara clasica?

Inainte de a putea intelege corect decizia, este important sa stabiliti motivatiile din spatele achizitionarii unei chitare clasice, spre deosebire de un alt model, cum ar fi o chitara acustica standard. Chitarele clasice, ca orice alta varianta, au aspectele lor pozitive si negative.

Pentru incepatori, un mare profesionist este faptul ca corzile de nailon sunt in general mai usor de folosit decat corzile de otel care sunt intalnite la chitarele acustice. Corzile de nailon necesita mai putina rezistenta la degete atunci cand vine vorba de fretting si, de asemenea, este mai putin probabil sa te lase cu degete dureroase, blestemul multor chitaristi noi. Chitara clasica are un ton unic, care poate fi exact ceea ce cauti. De mult timp aceste chitare au fost asociate cu stiluri precum stilul brazilian si spaniol si ar putea fi exact ceea ce cautati. Multi profesori buni de chitara va vor invata tehnici de alegere a degetelor care va pot creste puterea degetelor si va pot accelera rapid. Abilitatile pe care le invatati sunt transferabile la alte tipuri de chitara, deoarece coardele si intonatia fretelor sunt aceleasi cu chitara electrica si acustica.

Intregul proces de a alege o chitara este unul extrem de complicat, pe care lutieri si trupele incearca mereu sa-l perfectioneze, dar, in general, urmatoarele lemne sunt destul de comune in randul chitarelor clasice.

Lemnul de molid este frecvent utilizat datorita versatilitatii. Sitka este cel mai popular tip de lemn de molid pe care il vedem in lumea chitarelor clasice, dar nu este singura optiune, deoarece se stie ca Engelmann si alte cateva soiuri sunt folosite.

Lemnul de molid creeaza un sunet foarte puternic, clar, cu o gama dinamica larga, ceea ce inseamna ca acopera o multime de frecvente ale auzului uman. Acest lucru poate oferi multa claritate si simplitate sunetului. Tindem sa asociem tipuri de lemn cu stiluri de cantare, iar molidul are calitati tonale intalnite in Flamenco si in alte stiluri de muzica, precum cea latino, precum si in multe dintre celelalte sunete de chitara clasica cu care suntem obisnuiti, ceea ce inseamna ca este o alegere buna daca intentionati sa va distrati cantand in mai multe stiluri. Lemnul de molid este utilizat in mod obisnuit pe placa de sunet, partea chitarei in care lemnul are cea mai mare influenta asupra tonului general.

Tonul cedrului este mai putin clar si simplu decat molidul, dar asta nu este neaparat un lucru rau. Complexitatea suplimentara a sunetului este de preferat pentru unii si ofera un anumit nivel de caldura. Acest lemn este, de asemenea, mai silentios. Acest lucru nu este neaparat bun sau rau, doar ceva de luat in considerare. Inseamna ca muzicienii care canta mai incet opteaza adesea pentru o chitara clasica din cedru.

Artarul poate fi folosit pentru realizarea lateralelor si spatelui, dar si pentru placa de sunet. Densitatea acestui lemn creeaza mult volum, clar si lasa frecventele inalte din sunet sa sune putin mai mult. Artarul este adesea alegerea muzicienilor care planuiesc sa-si amplifice chitara clasica si este buna si pentru inregistrare. Sunetele high-end care sunt exagerate cu acest lemn stralucesc cu adevarat in spectacole live sau inregistrari.

Cuvintele „bogat” si „Mahon” merg adesea mana in mana atunci cand vorbim despre mobilier, si la fel este si pentru chitara! Mahonul este un alt lemn care poate crea si partile laterale sau gatul chitarei, iar caldura sunetului poate da o senzatie de Blues muzicii pe care o cantati. Mahonul rezista foarte bine testului timpului si aceste chitare pot deveni chiar mai bogate si mai armonioase in timp.

Lemnul de trandafir este folosit aproape in orice varietate de chitara. Exista un lemn de trandafir indian mai ieftin, precum si un soi brazilian. Acesta are o proiectie excelenta si un nivel bun de volum in frecventele bas. Sunetul este versatil si consistent, ceea ce inseamna ca este adesea folosit la chitarele clasice pentru incepatori sau la cele care incearca sa fie bine rotunjite si sa se preteze la multe stiluri diferite. Nu fiti surprins sa vedeti acest lucru asociat cu molid.

Exista si alte cateva tipuri de lemn pe care le puteti vedea, cum ar fi Basswood, dar tipurile de lemn de mai sus sunt cele mai comune atunci cand vine vorba de chitare clasice. Fara a dori sa deveniti prea tehnic pentru oamenii care abia incep sa cante la chitara, este important ca orice incepator sa dezvolte unele cunostinte despre partile unei chitare. Acest lucru va va ajuta sa stiti despre ce vorbesc tutorialele atunci cand faceti ajustari la chitara sau cand invatati lucruri precum cum sa schimbati corzile.

Lemnul ramane la baza calitatii unei chitare clasice sau acustice, iar un chitarist ar trebui sa examineze bine un produs inainte de a-l achizitiona. Din fericire la magazinul muzicale.ro clientii pot gasi cele mai bune produse!