13 June 2024

Cum alegi cel mai bun aragaz

Modelele moderne de aragazuri au un design elegant, cu care se poate înnobila orice bucătărie și sunt echipate cu caracteristici suplimentare convenabile – un sistem de control al gazului, auto-aprindere, autocurățare, convecție cuptor, un grătar, un cronometru etc. Cum să alegi cel mai bun aragaz dintre atât de multe modele de electrocasnice? Toți producătorii garantează de obicei fiabilitatea și funcționalitatea produsului lor. Acest lucru este destul de natural. Prin urmare, în mod obiectiv, alegerea unui aragaz ar trebui să se bazeze pe câteva criterii importante.

Numărul și dimensiunea arzătoarelor, plita

Diametrul duzei care furnizează amestecul gaz-aer la suprafața arzătorului afectează direct presiunea gazului și puterea de alimentare a acestuia. De regulă, un aragaz pe gaz este echipat cu 4 arzătoare, dintre care două au o putere standard de 1,5-2 kW, unul cu putere redusă și celălalt cu putere crescută.

Materialul principal pentru fabricarea plitei aragazului cu gaz este emailat sau din oțel inoxidabil. Însă, de ceva timp producătorii s-au întrecut pe ei și au creat și aragazuri cusuprafeţe  din sticlă și vitroceramică, cele mai importante avantaje fiind considerate a fi capacitatea minimă de încălzire, întreținerea ușoară și o varietate de nuanțe de culoare.

Setările cuptorului

Dacă utilizezi ocazional cuptorul, poți da preferință modelelor de aragazuri cu un arzător inferior. O opțiune mai avansată, ar fi un cuptor multifuncțional cu grătar și chiar convecție. Pe piaţă există tot mai multe electrocasnice de acest tip, adică pe gaz cu cuptor electric. Un cuptor electric este mai simplu, mai sigur și oferă mult mai multe opțiuni (datorită numărului mare de funcții). Prețul unui aragaz pe gaz cu cuptor electric nu diferă semnificativ de aragazurile din aceeași clasă, pe gaz. Dacă apreciezi confortul și realizările moderne ale electrocasnicelor de bucătărie, atunci ar trebui să dai preferință unui aragaz combinat care își justifică cel mai bine prețul.

Totuși, un astfel de design are și dezavantaje. În primul rând, există costuri suplimentare la energia electrică. În al doilea rând, necesitatea de a conecta aragazul la electricitate, ceea ce nu este întotdeauna posibil. Prin urmare, acest criteriu trebuie luat în considerare, înainte de a lua decizia finală.

Funcții suplimentare

Caracteristicile opționale, dar foarte convenabile, care măresc semnificativ confortul și siguranța utilizării unui aragaz sunt sistemul de control al gazului, cuptorul cu autocurățare și aprinderea electrică. De asemenea, ar trebui să ții cont de dimensiunea aparatului electrocasnic. Deși există dimensiuni comune pe care probabil le vei găsi în descrierile diferitelor mărci, nu trebuie să presupui că se va potrivi cu modelul pe care l-ai avut anterior în bucătărie. Adâncimea contează și ea, pentru că nimeni nu are nevoie de un aragaz care să iasă cu câțiva centimetri din dulapurile de bucătărie.

Fiabilitate și siguranță

Alege o marcă și un model care este foarte apreciat pentru fiabilitatea sa. De asemenea, ar trebui să alegi o marcă care oferă o garanție puternică care să acopere atât defecte electronice, cât și mecanice, în cazul în care acestea apar. Acest lucru nu numai că te va proteja în cazul oricăror probleme, ci îți va indica în mod clar calitatea produsului. Dacă o marcă oferă o garanție neconcludentă, probabil că dispozitivele sale dau rezultate neconcludente.

Unele aragazuri de ultimă generație au incorporate caracteristici speciale de siguranță, inclusiv aprinderea automată dacă flacăra se stinge. Dacă siguranța este o prioritate pentru tine, ar trebui să ai în vedere acest lucru, atunci când cumperi.

Particularități și design

Aragazurile pe gaz pot oferi o gamă largă de caracteristici pe lângă capacitatea lor de bază de gătit. Fie că este vorba despre simple butoane de control, comenzi tactile, pornire/oprire automată pentru fierbere la temperatură scăzută. Nu subestima puterea funcțiilor suplimentare, pentru a avea o experiență de gătit mai plăcută.

Toată lumea vrea ca bucătăria lor să arate bine, nu? Indiferent dacă alegi un aragaz cu aspect popular și modern din oțel inoxidabil sau ceva mai distinctiv, trebuie să iei în considerare stilul tău personal, precum și al bucătăriei tale. În plus, ar trebui să se potrivească și cu celelalte dispozitive pe care le ai în bucătărie.