20 June 2024

Cum alegem o pompa submersibila potrivita

Pompa submersibila potrivita pentru nevoile adecvate

Criteriile de selectie difera in functie de caracteristicile nevoilor de pompare a apei (adancime, tip de lichide, utilizarea apei pompate). De altfel, fiecare tip de pompa are propriile caracteristici constructive in functie de faptul ca cautam pomparea in gaura de foraj, put sau panza freatica, pomparea apei folosita pentru un colector, golirea unei pivnite sau chiar pomparea intr-o cisterna sau rezervor de apa.

Scopul acestui articol este de a oferi asistenta la alegerea specifica a pompelor de alimentare scufundate intr-o fantana in vederea realizarii unui sistem de apa potabila sau pentru o instalatie casnica.

Ar trebui sa alegeti o pompa de alimentare scufundata intr-un put sau o pompa de suprafata?
Cum sa alegi o pompa submersibila pentru pomparea apei de put?

In afara de exceptie, peste 8 metri adancime, pompele de suprafata nu mai sunt potrivite ca putere. Este mai bine sa alegeti un submersibil compact

Din punct de vedere al denumirilor, se deosebesc in general pompele de foraj care au ca scop colectarea apei improprii consumului, dar certificate pentru uz casnic (toaleta, apa, masina de spalat), pompe de put capabile sa alimenteze locuinta cu apa potabila sau nepotabila.

Ar trebui sa alegeti o pompa scufundata sau o pompa de suprafata pentru pomparea puturilor? Pompa submersibila situata prin definitie sub linia de plutire, este silentioasa (zgomot absorbit de apa) si nu are nevoie de nicio incapere tehnica (pentru protectia impotriva intemperiilor) in afara sondei. Se evita costurile asociate cu incaperea tehnica care trebuie sa fie etansa pentru a preveni deteriorarea pe termen lung a pompelor de suprafata.

In afara de exceptii, peste 8 metri adancime, pompele de suprafata nu mai sunt potrivite ca putere. Cel mai bine este sa alegeti o pompa apa murdara compacta care sa nu aiba dificultati

pompa care nu va avea nicio dificultate de reprimat la inaltime de gabarit importanta pentru performante de debit/presiune mare. La aceasta adancime pompa submersibila este protejata de inghet, spre deosebire de pompa de suprafata care trebuie drenata si izolata iarna.

Corpul pompei (si deci motorul electric) sunt scufundate in apa. Pompa este racita natural, evitand toate riscurile de supraincalzire. Aceasta apropiere stransa de apa permite pompei sa fie in sarcina permanent. Riscul de dezafectare a unei pompe din cauza unei scurgeri (supapa defecta, …) a sistemului de reflux este astfel evitat. Atunci cand obiectivul este conectarea la un sistem casnic, infrastructura necesara (rezervor de vezica etc.) este comparabila in ambele cazuri.

De aceea, pentru colectarea apei de put, va recomandam sa alegeti o pompa submersibila.
Parametri importanti pentru alegerea unei pompe scufundate intr-un put

Urmati metodologia noastra de mai jos, astfel incat sa puteti determina cu usurinta pompa submersibila adecvata situatiei dvs.:

Tipologia apei de aspirat. Care este dimensiunea solidelor din apa? Pompa necesara trebuie sa reprima apa limpede (< 4-5 mm) sau apa murdara (< 10 mm)? Aceasta caracteristica este esentiala pentru a nu infunda corpul pompei si a-l deteriora prematur. Apele limpezi sunt in mare parte ape de scurgere si ape de ploaie. Apele murdare sunt in cazul unei fantani ape nisipoase.