14 June 2024

Certificatul 14001, standardul international in protectia mediului

Distantele kilometrice dintre oameni nu reprezinta bariere in calea poluarii, fiindca miscarile curentilor de aer sunt capabile sa aduca fumul toxic, radiatiile nocive, nisipul din Sahara sau furtunile din SUA.

Aerul, apele, ploile parcurg pamantul de la un capat la altul si duc cu ele urme de metale grele, praf, fum toxic, petrol, particule de grasime sau urme de fier.

Elementele naturii se afla intr-un circuit deschis, de aceea intreaga lume este responsabila de calitatea mediului si ar trebui sa puna la punct standardul international de protectie al acestuia. Standardul exista si este continut de certificarea iso 14 001, important este ca el sa fie respectat de cat mai multe companii romanesti si de pe intreg globul.

Un vapor care deverseaza in mare petrol, dejectii, incarcatura toxica reprezinta un pericol pentru lumea intreaga nu numai pentru locuitorii din zona respectiva.

Pestele din acea apa poate ajunge pe masa consumatorilor din Romania plin de toxine la randul sau si oferit copiilor sau batranilor fiindca este pe lista alimentelor sanatoase. Despre peste se stie ca este alimentul care contine fosfor in cantitati mici si se crede ca sporeste gradul de inteligenta, ca nu contine grasime, ci contine omega 3, substanta care prelungeste viata si tine departe batranetea.

Oamenii cumpara peste, stiind toate aceste amanunte, iar pestele este otravit cu bunastiinta.

Acesta este un aspect al poluarii globale si efectelor acestui fenomen nociv, dar se pot da si altele. Deversarile de substante poluante pot avea loc in zonele cu plaje si statiuni, in care oamenii vin sa isi petreaca vacantele. Este posibil ca poluarea sa nu fie vizibila, ia oamenii sa se trezeasca bolnavi dupa ce intra in apa.

In prezent, multi oameni au un compotament barbar fata de apa. Canalizari provenite de la gospodariile particulare sau de la pensiuni au gurile de scurgere direct in rauri. Locul respectiv se incearca sa fie mascat ca autoritatile sa nu observe incalcarea legii.

Apa rezultata de la spalatoriile auto sau de la spalatorii ajunge tot in ape cugatoare sau pe sol. Ea este plina de mudarie si de detergent.

Daca s-a face un contol peste tot in lume s-ar gasi si gramezi de steril si urme de metale radioactive aruncata in natura.

In zonele abatoarelor, rafinariilor, fermelor de pui si de animale persista un miros oribil si oamenii care locuiesc in vecinatatea acestor agenti economici trebuie sa suporte totul.

Exista sisteme care pot transforma dejectiile urat mirositoare in ingrasaminte naturale ce cresc productivitatea in agricultura.

In statele dezvoltate ale lumii s-au pus la punct instalatii prin care uleiul rezultat de la gatit este transformat in combustibil ca sa nu polueze mediul si ca sa se faca economie de resurse.

Lumea intreaga incepe sa respecte standardul international de protectie a mediului si mai ales face publica grija ei fata de mediu.

Este adevarat ca se impun niste investitii, dar cu ajutorul acestora:

-gradul de poluare este mult diminuat.

-substantele care polueaza sunt utilizate intr-un scop benefic, contribuind la realizarea unor economii majore si la amortizarea investitiei. In industria lemnului, rumegusul, talasul rezultat din atelierele de prelucrare ajungea in natura. Aceste deseuri erau aruncate in natura, in locuri parasite: pe iarba sau pe malurile apelor.

Cand apele veneau mari erau duse mai departe si poluarea se extindea. Era pacat si de risipa de material lemnos care se facea, dar si de poluare. In prezent, s-a investit in echipamentele care transforma aceste resturi in peleti si castigurile sunt imense.

Multi consumatori si-au cumparat sobe sau centrale pe peleti.

-amenzile si alte sanctiuni aplicate agentilor economici care polueaza masiv dispar. Autoritatile pot merge pana la inchiderea unei fabrici, a unui atelier sau a unei unitati de cazare sau a unor ferme care polueaza masiv si nu respecta nicio regula prin care sa stopeze poluarea mediului.

-sporeste gradul de incredere al vecinilor, al partenerilor de afaceri, al clientilor.

-se poate participa cu sanse de succes la licitatiile publice pentru obtinerea unor lucrari.

Certificarea iso 14 001 atat de cautata si de benefica pe plan mondial se obtine oare greu?

Raspunsul este negativ in era in care totul tinde sa se digitalizeze. Managerul nu trebuie sa se deplaseze la sediul firmei infiintate de 11 ani care elibereaza astfel de certificari, ci trebuie sa trimita online formularul de pe site, in care precizeaza tipul de certificare dorit.

Se poate comunica si prin intermediul telefonului sau adresei de e-mail cu spacialistii.

Solicitantilor li se trimite lista actelor necesare in cel mai scurt timp si raspunsurile la intrebarile puse sau li se ofera explicatiile suplimentare referitoare la tipurile de certificari.

Urmeaza operarea trasnformarilor sub atenta indrumare a specialistilor care prezinta un plan viabil de dezvoltare a firmei sau institutiei respective si in ultima etapa, eliberarea certificarii.

Pana la sfarsitul acestei luni, certificarile sunt la jumatate de pret, deci pot fi combinate cat mai avantajos.

Planeta trebuie sa fie un loc sigur pentru locuitorii ei si pentru generatiile care vin, iar acest lucru este posibil, daca fiecare agent economic si fiecare cetatean se poarta cu maxima responsabilitate.

Intr-un oras in care oamenii arunca pe strada coji de banana, sticle goale din plastic si hartii, toti oamenii au de suportat mizeria care se face.

Acestea sunt motivele pentru care consumatorii de produse si de servicii prefera furnizorii onesti care investesc in reducerea poluarii rezultate in urma activitatii pe care o desfasoara.

Agentii economici trebuie sa se grabeasca si sa solicite in acest moment aceasta certifcare cu standarde internationale in protectia mediului, fiindca este la jumatate de pret. Mai tarziu, cand va deveni obligatorie se poate scumpi.