Atunci cand cumperi cafea si citesti ambalajul, vei descoperi ca exista doua tipuri de cafea folosite in toate pungile – cafea robusta si cafea arabica. Inainte de a comanda de pe www.caffeonline.ro citeste informatiile de mai jos pentru a sti exact ce sa alegi.
Ce este planta de cafea?
Planta de cafea, coffea, apartine familiei de plante Rubiaceae. Acestei plante ii place un climat echilibrat, cu temperaturi blande si prefera sa creasca la umbra. Pe langa cunoscutele specii de Coffea Arabica si Canephora (mai bine cunoscute ca Robusta), mai exista, de exemplu, Coffea Liberica si Coffea Excelsa.
Diferente intre cele doua tipuri de cafea
Spre deosebire de Canephora, planta de cafea Arabica este foarte pretentioasa. Are nevoie de un nivel ridicat de umiditate si nu trebuie sa fie nici prea cald, nici prea rece. In mod ideal, este plantat la o altitudine intre 400 si 1200 de metri deasupra nivelului marii; altitudinile mari sunt de dorit aici pentru o crestere lenta si sanatoasa. Astfel, nu doar cultivarea, ci si recolta de Arabica necesita multa sensibilitate si rabdare.
Plantele se recolteaza manual, iar si iar, pana la o luna, deoarece trebuie recoltate numai ciresele de cafea cu maturitatea potrivita. Lucratorii bine pregatiti recunosc acest grad de coacere dupa culoarea cireselor si pot acorda cireselor necoapte mai mult timp sa se coaca.
Dupa cum sugereaza si numele, planta de cafea Robusta este mai robusta decat planta de cafea Arabica si, prin urmare, mai rezistenta la boli. Recolta este mai usoara, mai productiva si, de asemenea, mai eficienta din punct de vedere economic. Acesta este un alt motiv pentru care pretul Arabica este semnificativ mai mare decat pretul cafelei Robusta. Chiar si asa, cafeaua Arabica reprezinta aproximativ 60% din recolta globala de boabe, in timp ce cafeaua Robusta reprezinta aproximativ 40% din vanzari.
Cafeaua Arabica si Robusta creste in jurul ecuatorului in asa-numita centura de cafea intre paralela 23 nord si paralela 25 sud. Arabica este cultivata pe scara larga in tarile din America Centrala si de Sud si in Africa de Est. Tarile asiatice isi descopera in prezent aceasta piata, motiv pentru care exista un numar tot mai mare de cafea Arabica din tari precum Papua Noua Guinee sau Indonezia. Tara de origine a plantei de cafea Arabica este Etiopia. Cafeaua robusta, pe de alta parte, provine in principal din Africa de Vest, Uganda, Vietnam, Indonezia, India si campioana mondiala la export, Brazilia.
Boabele Arabica sunt foarte aromate, blande si armonioase si au o proportie mare de uleiuri de cafea. Sunt ca niste mici bombe aromatice: peste 800 de arome diferite au fost detectate in cafea. Cafelele Arabica stralucesc cu o mare varietate de note: de la fructe, nuci la ciocolata, fructe de padure sau miere la flori, totul este posibil. Boabele Arabica sunt, prin urmare, foarte diverse ca gust. Cafeaua robusta, in schimb, are un gust mai inchis si are note de nuca, note lemnoase, de cacao si note amare.
Chiar daca descrierea acestui gust suna mai putin atragatoare la inceput, italienii apreciaza in mod deosebit amestecul de Arabica Robusta. Proportia uleiurilor de cafea este mai mica in cafeaua Robusta si multa vreme s-a spus ca acest continut de ulei are o crema de durata mai lunga.
Nu rata
Ghidul Dvs. pentru Înțelegerea Avantajelor unui Avocat
Cum să Alegi Tipul Potrivit de Lustra în Funcție de Locuință
De ce securitatea cibernetică este esențială pentru afacerea ta în 2024