A venit timpul vacanțelor, al soarelui, al siestei de după amiază, al cocktailurilor și al lecturilor de vară. A venit timpul să plecăm din oraș, dar nici o vacanță nu este completă fără cartea strecurată în geantă, experiența unor alte minți, lumi și provocări. Așadar am pornit în periplu prin centrul orașului București și am descoperit pe Str. Doamnei librăria Antic ExLibris, care oferă o selecție extraordinară de cărți de psihologie, idei mari la prețuri accesibile.
În cadrul secțiunii poți găsi cărți care îți vor provoca imaginația și care îți vor sugera zeci de întrebări (și de posibile răspunsuri) referitoare la ce se presupune a fi omul. Marile vacanțe înseamnă experiențe noi și care îți pot schimba planurile și dorințele, iar marile revelații pot începe cu o simplă curiozitate. Cum gândește și percepe realitatea creierul uman? Cum poți înțelege mai bine latura emoțională a vieții? Ce fel de modele explică modul de funcționare al minții umane? Ce sunt mecanismele de apărare? Ce se știe despre influența psihanalizei în modelarea lumii contemporane? Care sunt provocările trasate de feminism după și din cauza fenomenului #metoo? Ce presupune critica neoliberalismului?
Psihologie vs. Psihiatrie
Antic ExLibris este o librărie cu cărți în limba engleză cu prezență online care are două sedii, unul pe str. Doamnei 23-25 și unul pe Gabroveni 61 cu intrare pe Bd-ul I. C. Brătianu. În oferta acestei librării vei putea găsi studii științifice semnate de prestigiosul neurolog Oliver Sacks despre diverse afecțiuni și dereglări neurologice care iluminează ce înseamnă a fi uman. Seria de cărți semnate de Sacks înfățișează diferite pierderi ale abilităților esențiale pentru funcționarea normală a omului. Senzaționalul caz al bărbatului care își confunda soția cu o pălărie nu este o invenție, ci doar unul dintr-o serie de cazuri reale care problematizează într-un discurs plin de compasiune dereglarea creierului uman, considerat de faimosul neurolog ”cel mai incredibil lucru din univers”. O altă carte pe care am savurat-o este axată pe controversele legate de acceptarea psihiatriei ca știință. Psihiatria pune în centru simptomele și nu cauzele dereglărilor psihicului, iar seria de medicamente care schimbă modul de operare al creierului funcționează fără a avea o explicație științifică; primul antidepresiv a fost descoperit în timpul unor experimente menite să găsească o cură pentru tuberculoză. Temele explorate de Lauren Slater în The Drugs That Changed Our Minds, subintitulată The History Of Psychiatry in Ten Treatments, propun o abordare interesantă a creierului uman.
Pentru o introducere succintă în marile noțiuni care au contribuit la stabilirea statutului de știință a psihologiei, Antic ExLibris are în oferta sa niște ghiduri practice. Cu ajutorul ghidurilor complexe și ilustrate din seria Graphic Guide sau a cărților de popularizare și vulgarizare a științelor, te vei familiariza cu abordările complexe bazate pe ideile reformatoare ale lui Freud și Jung. Vei putea face diferența între inconștientul personal și cel colectiv, vei înțelege de ce în cabinetul oricărui psiholog există o canapea și cum analiza viselor poate fi „calea regală” spre înțelegerea de sine. Prin aceste scurte introduceri în operele revoluționare ale lui Freud și Jung vei găsi explicații științifice ale faptului că nu suntem doar ființe conștiente și raționale; vei putea face distincția între extroverți și introverți, precum și identifica cele 12 tipuri de personalități.
Nu în ultimul rând, vei putea înțelege că psihanaliza reprezintă o schimbare paradigmatică; vei trasa legăturile complexe dintre psihanaliză și publicitate, religie, și filosofie. Cărți precum Taste In An Age Of Endless Choice de Tom Vanderbilt, Reason and Unreason: Psychoanalysis, Science and Politics de Michael Rustin, sau cartea lui Peter L. Rudnitsky Reading Psychoanalysis sunt doar câteva exemple care demonstrează abilitatea temelor psihanalitice de a contribui la înțelegerea lumii în care trăim. În cazul în care sunteți fascinați de aceste subiecte, la Antic ExLibris am găsit, de asemenea și selecții din operele marilor psihanaliști. Astfel, vei fi autodidact în parcursul unei introduceri dense, captivante și atractive nu doar a psihanalizei, dar și a modului în care această știință a fost interpretată diferit de Freud și Jung. Iar dacă îți dorești o lectură ușor digerabilă dar pasionantă, poți opta pentru The Art Of Loving, scrisă de cunoscutul psihanalist contemporan Erich Fromm.
Cărți de sociologie în limba engleză
În secțiunea de sociologie, Antic ExLibris propune o serie de cărți care contribuie la înțelegerea transformărilor majore accelerate și evidențiate de disponibilitatea pe scară largă a noilor tehnologii. Untangling the Web de Aleks Krotoski, The Emoji Code de Vyvyan Evans sau WTF? de Robert Peston sunt cărți care încearcă să te provoace să concepi socialul altfel, într-un format accesibil. În secțiunea lecturi feministe putem doar puncta diversitatea ofertei: autoarea cărții Fight Like a Girl, Clementine Ford, atrage atenția asupra provocărilor asociate cu mișcarea #me too, The History Of Misogyny: The World’s Oldest Prejudice este o examinare lucidă a unor nedreptăți vechi de când lumea, iar Women And the Machine atrage atenția asupra relațiilor complexe dintre femei și tehnologie. Toate cele enumerate sunt doar câteva lecturi estivale de care te poți bucura în vacanță. Pentru mai multe idei de lectură, nu ezitați să vă faceți propria cercetare pe site-ul librăriei Antic ExLibris. Cum am mai spus, marile revelații pot începe cu o simplă curiozitate!
Nu rata
De ce este nevoie de masini de spalat pahare in bucatarii profesionale?
Start-Up Nation 2024: Oportunitatea ideală pentru lansarea unei afaceri în România
Mugur Cozmanciuc: Un nou început pentru Teleorman