17 June 2024
clatite proteice

Cea mai buna reteta de clatite proteice

Proteina whey (continuta in suplimentele proteice) sunt biomolecule mari, formate din unul sau mai multe lanturi de aminoacizi. Proteinele joaca multe roluri importante in organismul fiintelor vii, de la cresterea parului pana la functionarea hormonilor. Pudrele proteice nu sunt nimic mai putin decat suplimente alimentare; ele au o concentratie mare de proteine, un procent scazut sau absent de grasimi si o cantitate variabila de carbohidrati, pentru a permite organismului sa asimileze proteinele.

Care sunt tipurile de proteine?

Se folosesc patru tipuri principale de proteine, clasificate in functie de extractia lor:

  • Proteina din zer
  • Proteina de cazeina
  • Proteina din albus de ou
  • Proteina de soia

Acestea difera in ceea ce priveste cresterea lor anabolica si viteza de absorbtie de catre organism. Indiferent de provenienta lor, proteinele sunt necesare pentru sanatatea si dezvoltarea muschilor, in special pentru cei care fac exercitii fizice. Pentru o persoana angajata intr-o activitate fizica de intensitate ridicata, suplimentele sub forma de pulbere pot ajuta organismul prin faptul ca ajuta la recuperarea musculara si la construirea fibrelor musculare.

Cea mai buna reteta de clatite proteice

Cum sa facem clatite proteice? Este chiar simplu, sunt clatite pufoase, care sunt rapide si usor de savurat dimineata la micul dejun sau la brunch. Aceste clatite sunt imbunatatite cu pudra de proteine, au foarte putine grasimi, putin zahar si nu contin oua. Acestea reprezinta un mic dejun ideal pentru sportivii care au nevoie sa se incarce cu proteine, dar si pentru oricine doreste sa manance un mic dejun sanatos si sa tina caloriile sub control. In ciuda numarului mic de ingrediente, aceste clatite sunt bune si pufoase si te vor tine satul pana la ora pranzului. Aceasta doza face doua portii, cam 4-5 in functie de cat de mari le faceti. O reteta simpla si gustoasa de incercat imediat.

Ingrediente

  • 80 g faina
  • 100 ml apa
  • 10 g zahar
  • 20 g de pudra proteica
  • 1 lingurita de ulei de seminte
  • jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu sau praf de copt
  • jumatate de lingurita de aroma de vanilie (optional)

Pregatire

Pregatirea clatitelor proteice este foarte simpla. Incepeti prin a amesteca zaharul in apa. Puteti inlocui zaharul cu un alt indulcitor la alegere. Adaugati uleiul de seminte de preferinta organic (sau si uleiul de masline) si proteina whey. La final se adauga praful de copt sau bicarbonatul de sodiu. Se poate aromatiza cu vanilie. Depinde de pudra proteica pe care o folositi, multe sunt deja aromatizate cu vanilie, de exemplu. Se amesteca totul bine cu un tel sau cu o furculita si se trece la gatitul clatitelor.

Ca de obicei, se unge o plita antiaderenta cu ulei si, odata incinsa, se toarna o lingura de aluat. Gatiti clatita doua-trei minute pe fiecare parte, pana cand se formeaza bule la suprafata. Apoi intoarceti clatitele si gatiti-le pe cealalta parte. Se fac aproximativ 4-5 clatite pentru doua portii. Pentru a da gust si a completa clatitele in cel mai bun mod posibil, adaugati cateva fructe proaspete sau o lingurita de miere!