18 June 2024

Ce este recomandat sa faci pentru a fi cat mai productiv la birou?

 

Cu totii avem acel coleg care reuseste fara a depune eforturi uriase sa bifeze toate task-urile zilnice, in timp ce pentru noi, situatiile devin adesea stresante, astfel ca ne vedem nevoiti sa stam peste program pentru a putea duce totul la bun sfarsit. Intr-un asemenea context, probabil ca multi dintre noi ne intrebam daca acest lucru nu are cumva legatura cu expertiza profesionala. De cele mai multe ori insa, lipsa unei bune organizari este motivul principal pentru care nu reusim sa indeplinim cu succes tot ceea ce ne-am propus. Eficienta si productivitatea la locul de munca tin de o serie de factori, peste care uneori avem tendinta sa trecem destul de usor cu vederea.

Cu totii ne dorim sa fim productivi in activitatile pe care le desfasuram si de la acest lcuru nu fac rabat nici sarcinile pe care le avem de indeplinit nici pe plan personal. Din fericire insa, exista o multime de lucruri pe care le putem face si care ne pot aduce eficienta in activitatile pe care le desfasuram. Astfel, am pregatit pentru tine o lista cu cateva lucruri care te pot ajuta sa fii mai productiv la birou.

Buna organizare este cheia productivitatii

Intr-o prima etapa, este foarte important sa pui la punct un aspect de baza si anume organizarea la locul de munca. De la stabilirea clara a activitatilor pe care le ai de indeplinit, pana la modul in care stau toate obiectele pe birou, toate sunt aspecte ce trebuie foarte bine puse la punct. De la clasicele si de altfel indispensabilele instrumente de scris si pana la clasicele accesorii pentru laptop, fiecare dintre acestea ar trebui sa aiba un loc bine stabilit atunci cand vrei sa fii productiv. De ce? Pentru ca dezordinea de pe birou face ca totul sa fie haotic, astfel ca vei irosi mai mult timp cautand dupa lucruri. In plus, asigura-te ca iti stabilesti task-urile in ordina importantei si ca nu sari de la una la alta, riscand astfel sa nu duci la bun sfarsit niciuna dintre ele.

Odihneste-te suficient

Intre odihna si productivitate exista o legatura foarte stransa, chiar daca intr-o prima etapa am fi tentati sa credem ca lucrurile stau altfel. Capacitatea de concentrare in special, este drastic afectata de lipsa odihnei, astfel ca rezultatul este acela va nu vei reusi sa duci la bun sfarsit, nici macar cele mai simple sarcini. Astfel, iti recomandam sa te asiguri ca dormi suficient si ca iei periodic o pauza, dand astfel sansa mintii de a se odihnii.

Elimina din jur lucrurile care te pot distrage

Fara a ne da seama uneori, avem pe birou numeroase lucruri care ne pot distrage cu usurinta atentia de la ceea ce avem de facut. Spre exemplu, conversatiile prin intermediul Social Media reprezinta un exemplu punctual foarte bun, avand in vedere ca fara a realiza, putem pierde zeci de minute din timpul de munca, conversand cu prietenii virtuali. Tot aici insa, putem include si conversatiile cu colegii de munca despre lucruri ce nu au legatura cu activitatea profesionala, rezultatul fiind si in acest caz, pierderea timpului de munca intr-un mod mai putin productiv.

Stabileste o limita de timp

De indata ce ai prioritizat lucrurile, urmatorul pas pe care ti-l recomandam este acela de a-ti stabili o limita de timp pentru fiecare sarcina. Desigur, acest lucru nu este menit sa puna si mai multa presiune pe tine, ci mai degraba sa te ajute sa iti valorifici si eficientizezi mult mai bine timpul de munca.