22 June 2024

Ce asteptari trebuie sa avem de la o gradinita

Inceputul gradinitei este un moment foarte important in viata copiilor. Totusi, in aceasta zi, și parintii au mari emotii. Copiii lor parasesc, pentru prima data, mediul familial pentru a se cufunda intr-unul mai social, unde vor gasi alti copii si, bineinteles, profesori carora vor trebui sa se li supuna.

Concentrandu-ne pe momentul special pe care il traiesc parintii, acesta este si un moment in care apar multe intrebari: Cum se va adapta copilul meu? Cum se va intelege cu noii sai colegi? Ce fel de educatie va primi si ce asteptari vor fi de la copilul meu la gradinita?

Este clar ca asteptarile pe care fiecare educator le poate avea de la copii sunt specifice fiecarui educator. Ideea este ca copiii  trebuie sa invete sa urmeze regulile, sa stie sa asculte si sa urmeze indicatii, sa arate autocontrol si sa stie sa impartaseasca. Pe de alta parte, copiii ar trebui sa poata face singuri multe lucruri: sa aiba grija de lucrurile lor, sa mearga la baie, sa se spele pe maini etc.

Atunci va veni momentul in care fiecare dintre educatorii de gradinita va cauta ca copiii sa dezvolte abilitati si cunostinte diferite, care, pe de alta parte, pot varia in general si pot depinde de planul de studii actual din fiecare institutie.

De cele mai multe ori, inainte de inceperea orelor, au loc intalniri in care educatorii discuta cu parintii si rudele copiilor care sunt obiectivele care se preconizeaza a fi atinse inainte de finalizarea anului.

Unele dintre aceste abilitati sunt: sa recunoasca si sa denumeasca literele alfabetului, sa citeasca propriul nume, diferite logo-uri si semne, sa stie  ca cuvintele se citesc de la stanga la dreapta si de sus in jos, sa isi exprime gandurile si ideile, sa spuna o poveste despre o experienta si sa invete despre ei insisi si despre mediul lor, sa deseneze cercuri, randuri, mazgali si litere ca parte a primei lor experiente de scriere, sa recunoasca numerele și sa inteleaga ceea ce exprima acestea etc. O gradinita, precum gradinita sector 1 Equilibrum poate atinge aceste teluri cu ajutorul educatorilor dar si cu ajutorul metodei inedite. Aceasta metoda este denumita STEAM si vom vedea despre ce este vorba.

Importanta promovarii STEAM in educatie

In ultimii ani, conceptul STEAM a fost observat pe scara larga, cu toate acestea, aceasta noua abordare este inca explorata timid. STEAM este acronimul pentru Stiinta, Tehnologie, Inginerie, Matematica, iar Arta a fost recent incorporata. Potrivit multor cercetatori, abordarea STEAM va permite reinnoirea viitorului muncii si educatiei in Europa si in intreaga lume.

In acest sens, vom vedea in ce consta abordarea STEAM, cum se aplica in gradinite precum Equilibrum si in final vom cunoaste beneficiile.

Ce este abordarea STEAM?

Potrivit definitiei acceptata in unanimitate, abordarea STEAM este integrarea diferitelor domenii multidisciplinare, printre care regasim stiinta, tehnologia, ingineria, arta si matematica, toate aplicate domeniului educational prin proiecte de inovare si dezvoltare de continut. De asemenea, abordarea STEAM se bazeaza pe teoria constructivismului, deoarece include reparatii (invatare prin practica) si Maker Classroom pentru a crea continut. Abordarea STEAM este, asadar, integrarea diferitelor domenii multidisciplinare, printre care gasim stiinta, tehnologie, inginerie, arta si matematica

Prin urmare, sfera cea mai creativa a acestei noi metodologii presupune dezvoltarea gandirii critice a copiilor, aplicabila rezolvarii diverselor probleme, care pot fi pedagogice, de munca si sociale. Pe langa aceasta, sunt localizate diverse aplicatii legate de tehnologie, inovatie si creativitate pentru a utiliza limbaje de programare, jocuri video in educatie sau gamification si robotica educationala.

Importanta abordarii STEAM

Educatia derivata din abordarea STEAM permite utilizarea diverselor metodologii, multe dintre ele active si tehnologice. Prin urmare, predarea in acest tip de educatie este exprem de modern și se observa prin proiecte de inovare, precum: continut realizat prin imprimare 3D, jocuri educationale (exemplu Minecraft si Scratch), rezolvarea diferitelor probleme educationale de matematica si luarea deciziilor de dezvoltare.

Beneficiile abordarii STEAM la copii și elevi mai mari

Sunt diverse beneficii oferite de abordarea STEAM in domeniul educational. Specilaistii puncteaza unele dintre ele: uneste stiintele, tehnologiile si inovatiile din domeniile educationale, favorizeaza invatarea autonoma, faciliteaza rezolvarea problemelor la nivel personal si personal, creste retinerea si intelegerea noilor concepte, imbunatateste creativitatea si comunicarea elevilor, incurajeaza munca in echipa si colaborarea si stimuleaza stima de sine a elevilor prin inovatie constanta.

In gradinitele din Romania, metoda STEAM isi face simtita din ce in ce mai mult prezenta. Gradinita Equilibrum, din Bucuresti, aplica cu succes aceasta metoda pe copiii care-i calca pragul. Asrefl, la aceasta gradinita vom descoperi:

-O echipa de practicieni cu experienta in pedagogie si management educational;

– Educatie STEAM, interdisciplinara;

– Curriculum romanesc, adaptat principiilor abordarii educationale Reggio Emilia;

– Cadre didactice si personal nedidactic calificate;

– Program scurt: 8.30-13.30, program lung: 8.30-18.00;

– Activitatea educationala desfasurata 60% indoor si 40% outdoor;

– Bucatarie proprie;

– Centru de reciclare creativa si ateliere tematice familiale.

Spatiul in care copiii vor invata și se vor relaxa este unul deosebit. Finisajele sunt de inalta calitate, adaptate copiilor astfel incat sa se simta confortabil, sa fie siguranta si un mediu propice pentru educatie,

In concluzie, pentru a profita la maximum de un pachet educational deosebit, dar si pentru a dobandi cunostinte legate de inovare, creativitate si dezvoltarea materialelor, este important ca educatorii sa reuseasca sa foloseasca abordarea STEAM pentru alfabetizarea copiilor inca de la aceasta varsta frageda prin proiecte, ateliere si spatii de inovare. Pe site-ul gradinitei Equilibrum sunt mai multe informatii legate de ceea ce ofera si o multime de fotografii pentru a ne face o idee despre cum arata una din cele mai frumoase si apreciate gradinite de acest fel.