13 June 2024

Cât timp durează cu adevărat să înveți limba engleza?

Există un răspuns la întrebarea „cât timp durează cu adevărat să înveți limba engleză”? În realitate, este dificil ca acest lucru să fie prezis cu exactitate, întrucât procesul de învățare este unul personal și depinde, în primul rând, de nivelul de plecare și de scopul stabilit. Motivele care împing o persoană să studieze limba engleză sunt multe și toate diferite. Pe de altă parte, procesul de învățare a unei limbi străine depinde și de modalitatea de studiu aleasă. Dacă optezi pentru cursuri organizate de limba engleză, atunci cu siguranță vei acumula informații mai repede și mai ușor.

Un lucru este însă clar, cu cât ești mai concentrat pe obiectivul tău, cu atât mai puțin timp îți va lua să-l atingi! Această strategie se aplică tuturor lucrurilor din viață, dar atunci când vine vorba de învățare, trebuie să faci față unor factori care pot încetini procesul, cum ar fi aptitudinea pentru limbile străine, timpul pe care îl poți dedica studiului și multe altele. Iată câteva întrebări pe care este util să ți le pui.

Te poți dedica complet studiului?

O  imersiune completă  este, fără îndoială, mai eficientă decât studiul cu jumătate de normă, deoarece învățarea unei limbi străine este mai ușoară dacă ai un program bine stabilit. Cu siguranță, ar fi util dacă ai putea face o excursie de lungă durată într-o țară vorbitoare de limba engleză, însă acest lucru nu este întotdeauna posibil. Cu toate acestea, poți însă să te concentrezi pe activități la îndemâna oricui, precum vizionarea de filme fără subtitrare, diverse schimburi lingvistice, conversații orale și în scris cu vorbitori nativi. Ține cont însă de faptul că aceste activități vin ca o completare a cursurilor de engleză, ele nu sunt suficiente pentru a ajunge la un nivel mulțumitor. Stăpânirea unei limbi se obține atunci când nu te gândești prea mult la reguli, dar totuși reușești să le aplici natural și automat.

Care este obiectivul pe care vrei să-l atingi?

Scopul are un impact mare asupra timpului necesar pentru a învăța o limbă. Mai exact,  vrei să vorbești engleză pentru a fi independent atunci când călătorești (de exemplu, vrei să te cazezi la un hotel sau să închiriezi o mașină)? Sau ai nevoie de limba engleză pentru un job nou? În general, dacă scopul este profesional sau vizează obținerea de certificări internaționale, timpul este mai lung pentru că pe lângă învățare este necesară o pregătire ulterioară.

Studiezi și alte materii?

Dacă ai dezvoltat o metodă de studiu la școală sau la universitate, acest lucru te poate ajuta să accelerezi procesul de învățare. În special atunci când studiezi alte limbi, este important să poți gestiona structuri gramaticale similare sau să distingi lucrurile utile de cele inutile.

Cât de puternică este motivația ta?

Atingerea unor rezultatele mulțumitoare necesită timp și dedicare, așa că este important să fii motivat. Obținerea rezultatelor stabilite inițial nu este suficientă pentru a stăpâni limba, dacă nu faci totul pentru a o menține la nivelul dorit. Din păcate, la fel ca într-un sport, nu vei putea menține un nivel bun dacă nu vei exersa constant. Iar pentru acest lucru, trebuie să recunoaștem, ai nevoie de un nivel ridicat de motivație.

Sfaturi practice pentru învățarea limbii engleze

Așa cum putem vedea, determinarea timpului exact necesar pentru învățarea limbii engleze depinde de o serie de factori. Din această perspectivă, important este să-ți optimizezi bine timpul și să găsești varianta cea mai eficientă pentru acumularea de informații. De exemplu, ai putea participa la un curs de engleză pentru adolescenți sau adulți pentru a te putea pregăti împreună cu traineri specializați; sau ai putea să te dedici descoperirii unor  moduri distractive de a îmbunătăți memorarea noilor noțiuni.

Indiferent de punctul de plecare sau de nivelul la care îți propui să ajungi, poți opta pentru cursurile de limba engleză organizate de centrul lingvistic Twinkle Star. Cu peste 13 ani de experiență de colaborare cu Cambridge Assessment English și pornind la drum ca centru de pregătire pentru examene, Twinkle Star este unul dintre cele doar șase centre autorizate de examinare din România. Mai multe detalii pe site-ul Twinkle Star: www.twinklestar.ro.