20 June 2024

Cat de importante sunt instalatiile electrice pentru locuinte?

Instalatiile electrice sunt o combinatie de echipamente si materiale care fac posibila distribuirea si conducerea energiei electrice din zonele de conectare ale companiei furnizoare la masinile si echipamentele receptoare intr-un mod sigur si eficient.

Electricitatea reprezinta un risc pentru oameni, astfel ca furnizarea de energie electrica trebuie sa respecte standardele de siguranta pentru a asigura siguranta si integritatea utilizatorilor si a materialelor acestora. Prin urmare, fiecare componenta a echipamentului electric trebuie amplasata intr-un loc strategic cu siguranta absoluta. La fel si serviciile de instalatii electrice trebuie sa fie eficiente.

Materiale de calitate pentru instalatii electrice

Se stie ca echipamentul pentru instalatii electrice este alcatuit din transformatoare, cabluri, dispozitive de conectare, intrerupatoare si becuri, printre multe altele. Indiferent daca vorbim despre un copex metalic sau despre orice altceva, este ideal sa fie ales corect.

Pentru a instala un sistem electric este nevoie de o persoana care sa ateste ca sistemul functioneaza perfect si ca, in acelasi mod, nu implica un pericol pentru integritatea fizica a celui care il instaleaza. De aceea este esential sa ai ajutorul unui electrician calificat.

Un sistem electric bun intr-o casa presupune o economie si un consum mai eficient de lumina, asigurand o mai mare integritate locuintei. Cel mai bun lucru este ca nu va insemna doar o corectie in buzunarele utilizatorilor, din fericire, consumul va fi mai valoros si se va putea obtine  o cantitate mai mare de lumina cheltuind mai putin.

Ingrijirea sistemelor electrice

Avand in vedere toate cele de mai sus, este necesar sa se efectueze o intretinere preventiva pentru a se putea garanta ca instalatiile electrice sunt in stare buna si functioneaza pe termen lung.

Avand instalatii electrice care functioneaza in cel mai optim mod, contribuie la conservarea locuintei si la economisirea consumului de energie in vigoare, evitand accidentele nedorite, si prelungind actiunea si productivitatea proprietatii.

Unele dintre cele mai relevante sfaturi de care ar trebui sa fim constienti pentru o stare excelenta a instalatiilor electrice:

  • Daca apare o defectiune, nu reparati personal instalatia (cu exceptia cazului in care aveti experienta). In acest moment trebuie sa luam legatura cu un profesionist din sector.
  • Verificati daca nu exista prize deteriorate sau rupte.
  • Nu atingeti cablurile in zonele in care exista alte instalatii.

Daca sigurantele sar frecvent, probabil sunt prea multe echipamente conectate, motiv pentru care va fi necesar sa procedam la deconectarea unora, de preferat a celor care consuma mai multa energie electrica. Cand se intampla acest lucru, este un indiciu clar ca este nevoie de o crestere a puterii instalatiei noastre.

 

Nu se poate nega faptul ca multe instalatii electrice nu indeplinesc cerintele minime de siguranta pentru a preveni aparitia campurilor electrice sau magnetice.

Generarea rezistentei electrice este o cauza a otravirii mediului, mai ales atunci cand sunt implicati si alti combustibili. Este important sa se utilizeze eficient aceasta componenta pentru a evita suprasolicitarea sistemului si pentru a reduce cat mai mult posibil problemele de mediu pe care sigurantele aruncate sau cele care functioneaza defectuos le pot genera.