15 September 2024

Care sunt pasii necesari pentru constructia unui gard?

Daca vrei sa iti construiesti un gard durabil, este foarte important sa treci printr-o serie de pasi care sa garanteze o exploatare corecta si o respectare in detaliu a legislatiei din domeniu. Orice gard, indiferent ca este vorba despre un gard metalic, de lemn, piatra sau caramida, are nevoie de obtinerea unei autorizatii de constructii, conform legii nr 50/1991. Primul pas, asadar, este obtinerea acestei autorizatii.

Pentru obtinerea autorizatiei este nevoie de depunerea unor acte la primarie: certificat de urbanism, titlu de proprietate asupra terenului, avize si acorduri legale necesare, proiectul care autorizeaza executarea lucrarilor si dovada achitarii tuturor taxelor. Dupa ce s-a obtinut autorizatia, urmatorii pasi sunt cei necesari:

  1. Alegerea tipului de gard. Poti opta pentru extrem de multe modele de garduri, alegerea facandu-se in functie de buget, in functie de stilul casei, de dimensiunile spatiului pe care vrei sa il imprejmuiesti si de modul in care il vei exploata.  Daca vrei sa gasesti o solutie rapida si usoara, un panou gard metalic este cea mai buna solutie. Daca vrei sa mergi pe ideea unui gard clasic, lemnul, metalul sau piatra sunt potrivite.
  2. Stabilirea cailor de acces. Al doilea pas consta in stabilirea cailor de acces, atat pentru persoane, cat si pentru automobile. Portile sunt cel mai important element al gardului si trebuie sa fie alese cu foarte mare atentie. Chiar daca ai un gard din lemn sau piatra, portile pot fi din metal, in asa fel incat sa aiba o rezistenta cat mai mare.
  3. Saparea fundatiei. Orice gard trebuie sa aiba o fundatie din beton, in asa fel incat sa aiba o rezistenta cat mai buna la socuri fizice. Adancimea fundatiei trebuie sa fie de aproximativ 50 de centimetri.
  4. Alinierea stalpilor de sustinere si turnarea cotei zero. Dupa saparea fundatiei, urmatorul pas este montarea stalpilor si turnarea cotei zero din beton.
  5. Ridicarea gardului si montarea accesoriilor. Ultimii pasi sunt ridicarea gardului folosind materialul ales (beton, piatra, panou gard metalic, lemn, PVC, etc) si montarea accesoriilor, cum ar fi feroneria, balamalele sau cvlanta din metal.

Un gard ridicat corect poate sa fie exploatat timp de zeci de ani fara a fi nevoie de foarte multa intretinere. Tocmai de aceea, trebuie sa acorzi atentie tuturor detaliilor atunci cand te hotarasti sa construiesti un astfel de element pentru casa ta.