21 June 2024

Camine batrani pentru bunicii singuri si bolnavi

Am auzit multi batrani spunand ca in momentul in care nu vor mai fi in putere si nu vor mai putea sa aiba grija de ei singuri, prefera sa fie dusi la azil, decat sa incurce viata copiilor.

Acesta este un principiu sanatos de viata, fiindca nu facem si nu crestem copiii din motive egoiste, ci pentru a ne face datoria fata de societate si mai ales din infinita iubire.

Pe masura ce imbatranesc, oamenilor li se accentueaza defectele sau nu mai au forta sa le mascheze. Ne miram de ce un batran repeta la nesfarsit anumite reprosuri sau ne da pana la exasperare niste sfaturi. Raspunsul este simplu: pentru ca nu mai are tinere de minte si doreste sa aiba ultimul cuvant datorita varstei si experientei sale.

Cel mai greu este insa cand batranul respectiv este imobilizat si are nevoie de ingrijire permanenta, iar apartinatorii sunt ocupati tot timpul, au familiile lor si copii pe care trebuie sa ii supravegheze.

Cand s-a incercat compromisul ca batranul sa fie adus in casa celor tineri au aparut nemultumiri cauzate de urmatoarele aspecte:

-copiii se jucau, radeau si faceau mult zgomot, iar batranul nu suporta aceasta veselie. Uneori bebelusii mai si plang si efectul este acelasi.

-batranii se simt marginalizati si au impresia ca ii incurca pe cei din casa. Toate acestea se intampla in realitate, sunt lucruri neplacute si ar putea fi evitate. Sa ne gandim ca familia sta la masa, dupa ce bunicul a fost hranit si tocmai in acel moment acesta cere sa i se schimbe pampersul sau sa fie dus la baie!

Exemplele pot continua, dar solutia cea mai inteleapta o reprezinta rezervarea unui loc in cel mai bun dintre camine batrani.

Incet-incet, luxul din centrele pentru batrani are puterea sa schimbe prejudecatile legate de azile si in plus, apartinatorului nu trebuie sa ii pese de ceea ce se spune in jurul sau, ci sa faca tot ce este mai bine pentru el si pentru batranul in cauza.

Batranii seamana in multe privinte cu niste copii, numai ca in loc sa creasca si sa devina independenti, puterile le scad si isi pierd independenta pe masura ce le creste incapatanarea.

Atat batranul de la tara, cat si cel de la oras va pretui conditiile de la caminele de batrani ale firmei Senior-center.ro, deoarece conditiile de acolo rivalizeaza cu un hotel de cinci stele din Dubai, la care se adauga ingrijirea permanenta acordata.

Lista motivelor pentru care batranilor din familie trebuie sa li se rezerve un loc in aceste camine este lunga, dar o prezentam partial ca sa luati hotararea corecta pentru bunicul din familie:

-pe locul intai se afla supravegherea medicala permanenta. Nimeni, oricat ar fi de bogat, nu ii poate asigura parintelui sau bunicului un medic care sa locuiasca in aceeasi casa cu el zi si noapte.

Este diferenta mare intre a-i aplica unei persoane tratamentul de care are nevoie pe loc, in urma unei consultatii si a pierde vremea cu ducerea acesteia la spital, cu statul la cozi pe hol.

Poate sa spuna cei din afara ce vor ca ti-ai dus batranul la azil, dar ia in calcul acest aspect, te rog!

Imagineaza-ti ca drumul este inzapezit si trece un secol pana ajunge salvarea la poarta! Mai trece unul pana va vedeti la spital, iar acolo, cand tu dai in clocot de ingrijorare si mila, sunt tratate alte urgente!

-existenta personalului cu pregatire profesionala si psihologica apt pentru a ingriji o persoana in varsta mobila sau imobila. Toti cei care ii deservesc pe batrani au o vasta experienta in spate si mai ales rabdare. Tu te intorci de la serviciu cu nervii intinsi la maximum, iar batranul suferind are si el pretentiile si dorintele lui si conflictul este gata.

-posibilitatea socializarii cu oameni de aceeasi varsta. Doi batrani vorbesc aceeasi limba, in timp ce dialogul dintre un bunic si un tanar se desfasoara cu dificultate. La caminul de batrani, cei aflati aici pot socializa la sala de mese, in curte, la biblioteca sau la sala de jocuri de societate. De asemenea se leaga prietenii intre cei aflati in aceeasi camera.

-asezarea caminelor. Toate se afla aproape de padure, intr-un cadru luxuriant, gradinile din curtea caminelor sunt pline de flori.

-activitati diverse menite sa ii distreze pe batrani. Bunicii nostri pot inota in piscina, se pot plimba prin curte, au la dispozitie o bilioteca si in ea sute de volume interesante si sunt sarbatoriti la aniversare. Exista si o sala de sport in care batranii isi pot mentine conditia fizica.

De asemenea li se organizeaza mese festive de sarbatori si sunt adusi preoti pentru a se ingriji de sufletele lor.

-la camin, un batran are tot ce ii trebuie si nu trebuie sa mai riste si sa iasa in oras pe pandemie, stiut fiind ca aceasta categorie de varsta este cea mai vulnerabila la Covid 19.

-conditiile de aici: apa curenta, electricitate, servicii incluse sau contra cost. Bunicilor nostri li se spala rufele, li se face curat in camere, sunt tunsi si barbieriti, li se pun la dispozitie masini, daca doresc sa isi rezolve anumite probleme in oras.

-mobila rezistenta, eleganta si confortabila. Paturile sunt moi si mari, fiecare bunic primeste o saltea noua la sosire, lenjeriile sunt de cea mai buna calitate, fiind schimbate cu regularitate.

In camere este multa lumina si caldura si miroase a proaspat.

-preturile rezonabile, raportate la confortul care li se ofera bunicilor.

-monitorizare permanenta. Alaturi de personalul bine pregatit exista camere de supraveghere, prin urmare, batranii nu sunt lasati o clipa singuri.