19 April 2024

Cabinet psiholog Simona Constantin: la ce sa ne asteptam cand mergem la terapia de cuplu

Cu totii trecem, atunci cand formam un cuplu, prin momente mai placute sau mai putin placute. Exista insa situatii in care relatia noastra nu mai este pe drumul normal si cand neintelegerile par ca nu mai au niciun fel de rezolvare. Multe cupluri ajung sa se desparta, ceea ce, pentru cei mai multi este extrem de dureros. Totusi, ar trebui, daca situatia nu implica violenta sau abuz, sa incercam sa trecem peste neintelegeri si sa apelam la terapie de cuplu. La cabinetul Pshihoplan, psihologul Simona Constantin poate ajuta cuplurile prin aceasta metoda destul de noua in Romania, insa cu o lunga istorie in afara hotarelor. Sa vedem, prin cateva intrebari si raspunsuri simple ce este terapia de cuplu.

Ce este terapia de cuplu si cum are loc?

Terapia de cuplu este un mijloc de rezolvare a conflictelor si problemelor pe care cuplul nu le poate rezolva singur si care ingreuneaza relatia.

Relatia se schimba in timp?

Desigur, se schimba si se transforma continuu si nu reusim intotdeauna sa o intelegem si, fara sa ne dam seama, intram in criza si simtim ca traim cu un strain alaturi.

Exista cupluri stabile si fericite?

Nu, desigur. Toate cuplurile experimenteaza conflicte, tensiuni si certuri pe care nu reusesc intotdeauna sa le rezolve, iar totul se incheie printr-o despartire dureroasa chiar si dupa multi ani.

Care sunt obiectivele terapiei de cuplu?

Terapia de cuplu are ca obiectiv ajutorul oferit relatiei celor doi pentru a avea o noua interpretare si constientizare a comportamentelor lor.

Care este calea terapiei de cuplu?

Sedintele sunt saptamanale, iar terapeutul atribuie niste teme pentru a consolida complicitatea cuplului. Totul face parte din procesul de “vindecare” in doi.

Care este regula fundamentala pentru cei doi parteneri?

Terapia de cuplu este o actiune care vizeaza si individul insusi, precum si relatia. Totusi, ambii parteneri trebuie sa se angajeze sa urmeze calea terapeutica, astfel incat cuplul sa obtina beneficiul potrivit.

Cand este cu adevarat necesar sa faci terapie de cuplu?

Atunci cand exista o lipsa de intimitate, confruntare, dialog si sexualitate, care devin cei mai importanti dusmani ai starii de rau a cuplului. Nu este usor sa luam decizia de a incepe o terapie de cuplu pentru ca intotdeauna credem ca o vom face totul singuri. Totusi, in acest fel, ramanem blocati de rutina zilnica si experimentam o continua frica de schimbare. Sunt studii care arata ca, in general, oamenii asteapta trei ani si poate chiar mai mult inainte de a lua decizia ca trebuie sa faca ceva pentru a-si rezolva conflictele. Totusi, ajunsi aici, totul este mult mai dificil, deoarece partenerii sunt deja plini de agresivitate si cuplul ajunge sa fie foarte epuizat. Exista sanse mari de a rezolva problemele atunci cand cuplul ia atitudine imediat si cand exista inca multa dragoste si intimitate. Aceste doua aspecte devin motivatia succesului muncii pe cuplu. In orice caz, terapia de cuplu poate fi utila atat pentru a imbunatati relatia, cat si pentru a se cunoaste mai bine pe sine, dar si pentru a accepta si a face fata unei separari inevitabile fara manie, vinovatie si constientizand ca in viitor, nu vor mai exista anumite erori, deoarece acestea au a fost intelese si procesate.

Ce incearca terapeutul?

Incerca sa observe bine cei doi parteneri si dinamica lor pentru a intelege ce instrumente sa ofere pentru a rezolva conflictele si sa afle daca exista noi modalitati de comunicare, care vizeaza intarirea relatiei si o fac mai solida si fericita.

Cum functioneaza terapia?

Terapia de cuplu functioneaza numai daca este solicitata si exista o motivatie a ambilor parteneri care trebuie sa aiba in continuare interes si dragoste unul pentru celalalt. Terapia de cuplu functioneaza daca puteti gasi o cale comuna. Este un efort de echipa format din responsabilitate si angajament. Trebuie sa aveti un obiectiv comun si sa lucrati cu psihoterapeutul pentru a recastiga echilibrul pierdut. Vor fi momente dificile si se vor spune lucruri neplacute, dar eliberatoare. Comunicarea devine esentiala in timpul sesiunilor pentru a-ti  arata emotiile. Daca in cele din urma ar trebui sa se ajunga la o separare, aceasta trebuie confruntata cu fermitate, maturitate, fara furie si fara implicarea copiilor.

Ce probleme se rezolva cu terapia de cuplu

In cupluri, exista comportamente periculoase, cum ar fi necomunicarea si agresivitatea, care au loc de ceva timp si pe care, poate, terapia de cuplu le poate rezolva. Diferitele cercetari au aratat ca disfunctionalitatile cuplului nu se rezolva singure. Partenerii trebuie sa faca fata intregului proces. Doar impreuna cu terapeutul se pot gasi sau redescoperi constientizarea relatiei incercand sa schimbi lucrurile care nu sunt bune in diferitele medieri pe care specialistul le va propune si pe care cuplul va incerca sa le puna in aplicare si pe care vor fi discutate in cadrul sesiunilor.

In ce situatii este util sa incepi terapia de cuplu?

Calea terapiei de cuplu este potrivita pentru diverse situatii, cum ar fi:

-Toate problemele sexuale;

-Tradarile;

-Nasterea copiilor (acestia pot destabiliza unul sau ambii soti);

-Pierderea muncii poate starni sentimente de vinovatie si agresivitate;

-Pensionarea care te face sa realizezi ca esti „batran” si cuplul nu mai este suficient pentru tine;

-Relatia a ajuns la un punct care a dezamagit asteptarile pe care le aveai cand ai inceput relatia;

-Violenta domestica fizica, mentala si verbala;

-Interferenta din partea familiilor pe care cei doi parteneri nu le pot impiedica;

-Unul dintre cei doi parteneri este prea pueril si are nevoie de ingrijire, dragoste si siguranta si nu poate deveni independent contand intotdeauna pe celalalt;

-Lipsa intimitatii si a contactului corporal care comunica un sentiment de separare si raceala chiar si dupa multi ani de casatorie.

In concluzie: la ce se poate astepta terapia de cuplu?

Cand vine vorba de terapia cuplurilor, ne dam seama ca multi oameni nu stiu ce este si adesea se tem sa se intrebe si sa faca primul pas.  Timpul trece si cuplurile incearca sa remedieze disconfortul pe care il au bazandu-se pe prieteni, rude sau preoti pentru a fi ajutati. Un alt obstacol important este creat atunci cand unul dintre cei doi parteneri considera ca vina este numai a celuilalt. Nu ne putem astepta ca terapia cuplurilor sa schimbe sau sa rezolve toate problemele, dar, cu siguranta, sedintele facute impreuna in cabinetul terapeutului reusesc sa descopere, chiar si lucrurile mici sau mari pe care nu vi le-ati spus niciodata si care au capatat din ce in ce mai mult importanta pentru unul sau ambii parteneri.