Cel mai probabil ai întâmpinat minimum o dată în viață situații în care ți s-a defectat un aparat electrocasnic sau ai avut nevoie de o cafetieră pentru preparate speciale, o mașină de spălat cu funcții noi, ori chiar un calculator pentru gaming. Tehnologia avansează și o dată cu ea, cresc și pretențiile noastre. Ce soluții avem atunci când ‘’a sosit’’ momentul să reînnoim locuința cu aparatură de ultimă generație sau colecția de dispozitive smart? Prețurile nu sunt întotdeauna de partea clienților și de aceea, majoritatea sunt tentați să se orienteze către alternative second-hand, în ciuda riscurilor pe care le implică.
Majoritatea oamenilor pun semnul egal între produsele second-hand și cele refurbished. Singurele lucruri comune acestor două categorii se referă la prețul avantajos și la faptul că au fost utilizate anterior o perioadă determinată. Însă, nu sunt unul și același lucru. De la termenul de garanție, componente, accesorii și perioadă de utilizare, un device recondiționat implică multiple avantaje similare cu ale unui produs nou-nouț.
Cum diferențiezi un produs recondiționat față de unul la mâna a doua?
De exemplu, modelele de calculatoare refurbished comandate de o companie sau o instituție de învățământ, cel mai probabil au fost folosite o scurtă perioadă de timp și apoi returnate. Motivele nu vizează neapărat defecțiunile tehnice, ci sunt mai degrabă de natură subiectivă (ambalajul deteriorat, clientul optează pentru un model diferit sau pur și simplu s-a răzgândit). Odată ajunse înapoi la producător sau la magazinul de distribuție, produsele sunt supuse unor teste de verificare ale eventualelor defecțiuni care le-ar putea compromite funcționalitatea. Produsele sunt curățate temeinic, înlocuite piesele dacă e cazul, pentru a se ridica la standardele de calitate și imagine specifice originalului. Ulterior, produsele sunt din nou puse la vânzare. Oamenii sunt sceptici când observă că produsul a trecut și prin alte mâini înainte și se așteaptă la defecțiuni ulterioare. Pentru a încuraja clienții să cumpere articolele recondiționate, magazinele sau producătorul extind perioada de garanție. Fie că ai nevoie de telefoane, sisteme de supraveghere video sau echipamente IT, aparatura refurbished îți oferă un produs ca nou însoțit de o perioadă de garanție de minimum un an.
Aparent, dispozitivele la mâna a doua sunt similare celor recondiționate. Ambele au fost folosite anterior, iar viitorii clienți nu sunt primii proprietari. Cu toate acestea, produsele refurbished au avantajul de a fi trecut testul de diagnosticare a eventualelor defecțiuni, lucru care oferă liniște sufletească potențialilor clienți.
Camerele de supraveghere, calculatoarele, telefoanele sau laptopurile recondiționate își reocupă locurile pe raft abia după ce fiecare piesă a fost curățată temeinic, după ce datele au fost șterse din memorie, iar software-ul este instalat la cea mai nouă versiune.
În cele mai multe cazuri, un produs recondiționat va costa mai mult decât unul second-hand, dar ambele sunt cu siguranță mai ieftine decât unul proaspăt scos din cutie. Chiar dacă sunt tentante costurile mici pe care le implică produsele second-hand te poți trezi cu surpriza ca acestea să nu mai funcționeze la un moment dat. Garanția ar putea nici să nu existe, deoarece produsul nu a fost verificat, iar vânzătorul nu riscă să garanteze pentru un aparat care nu a fost supus testului de calitate. Totuși, ar putea fi soluția optimă pentru tine dacă preferi un aparat provizoriu, dacă vrei să vezi cum funcționează sau cauți o variantă care să îți ofere funcțiile de bază cel puțin pe moment. Dacă ești curios cum te-ai adapta cum un anumit model de tehnologie, atunci o achiziție second-hand îți poate servi ca suport în acest sens, fără să simți că ai făcut o cheltuială inutilă.
Nu rata
Adio cearcăne: cum funcționează procesul de umplere a cearcănelor cu acid hialuronic?
De ce este nevoie de masini de spalat pahare in bucatarii profesionale?
Start-Up Nation 2024: Oportunitatea ideală pentru lansarea unei afaceri în România