17 June 2024

Apă murdară în calorifere: cauze si solutii

Apa murdară din radiatoare este o problemă comună care poate cauza o varietate de probleme.

Apa murdară din radiatoare este o problemă comună care poate cauza o varietate de probleme. În unele cazuri, aceasta poate duce la deteriorarea radiatorului si la scăderea eficienței. Deși există mai multe cauze ale acestei probleme, există, de asemenea, mai multe soluții disponibile. Cunoscând mai multe despre aceste cauze și soluții vă poate ajuta să preveniți sau să remediați apa murdară din radiator.

Una dintre cauzele principale ale apei murdare din radiatoare este acumularea de reziduri și rugină. În timp, aceste depuneri se pot acumula în echipamente și în tevi, ceea ce duce la scăderea eficienței instalatiei de incalzire sau racire. Această acumulare este adesea cauzată de pompe vechi sau defecte, care nu reușesc să circule eficient lichidul de incalzire/răcire în tot sistemul. Fără o circulație adecvată, resturile se pot depune ceea ce duce atât la coroziune, cât și la sedimentare.

Solutii pentru apa murdara in calorifere

Din fericire, există mai multe modalități de a indeparta apa murdară din radiatoare și de a preveni apariția unor probleme viitoare.

În primul rând, este important să curățați orice murdărie sau resturi vizibile din interiorul radiatorului. Curatarea suprafețelor interioare cu detergenți specializați ar trebui să ajute la îndepărtarea majorității depunerilor și acumulărilor de murdărie. După ce ați curățat toate depunerile de murdărie vizibile din interiorul radiatorului, spălați orice contaminanți rămași folosind apă distilată sau soluții speciale de spălare.

Pe lângă curățarea și întreținerea instalatiei termice in mod regulat, este important să verificați tevile pentru a vedea dacă prezintă semne de fisuri sau alte deteriorări, precum și să le înlocuiți atunci când este necesar, deoarece tevile defecte pot cauza un flux insuficient de agent termic în întregul sistem, ceea ce duce la o creștere a particulelor noroioase care se depun in interiorul acestora sau in radiatoare, ceea ce duce în timp la niveluri mai scăzute de eficiență din cauza pasajelor înfundate, împiedicând functionarea corespunzătoare.  În plus, asigurați-vă că toate supapele funcționează corect, precum și strângeți conexiunile slăbite care ar putea provoca daune suplimentare dacă nu sunt rezolvate prompt.  În cele din urmă, dacă este posibil, luați în considerare posibilitatea de a investi în pompe îmbunătățite care asigură o mai bună circulație în întregul sistem, reducând șansele de acumulare a resturilor și crescând în același timp nivelurile generale de eficiență.

Daca doriti o solutie mai rapida si eficienta, Fernox Fluid Protector+ este o soluție excelentă pentru controlul problemelor cu radiatoarele din locuințele oamenilor. Acest lichid previne acumularea de nămol și apă murdară, care poate duce la un transfer mai lent al căldurii sau chiar la o blocare completă. De asemenea, protejează componentele metalice feroase împotriva coroziunii și a acumulării de calcar, ambele putând fi dezastruoase pentru radiatoare pe termen lung. Unul dintre cele mai bune aspecte ale soluției Fernox Fluid Protector+ este faptul că poate fi administrată cu ușurință printr-un sistem de încălzire centrală existent. Chiar mai bine, clienții vor descoperi că le economisește timp și bani în comparație cu încercarea de a curăța radiatoarele care au fost deja afectate de acumularea de calcar sau rugină.

Concluzie

În general, menținerea unei întrețineri regulate, va reduce șansele de acumulare a murdăriei în radiatoare, menținând în același timp funcționarea optimă a sistemelor pe tot parcursul anului.