25 January 2025
proiect panouri solare

Alegerea panourilor solare potrivite pentru proiectul tău

Pentru a alege sistemul potrivit pentru nevoile personale, este important sa luati in considerare dimensiunea modulelor individuale din panourile fotovoltaice. Exista pe piata panouri foarte diferite in ceea ce priveste dimensiunea, materialul si performanta. Evaluand corect ceea ce aveti nevoie, veti evita sa va alegeti cu un sistem fotovoltaic prea mic sau, chiar mai rau, prea mare. In primul caz, eficienta sistemului ar fi anulata, deoarece ati utiliza in continuare energie electrica furnizata de compania energetica nationala. In celalalt caz, ati produce mult mai multa energie decat aveti nevoie si ati risca sa nu va recuperati investitia initiala. Nu numai atat, dar luarea in considerare a dimensiunii panoului fotovoltaic este importanta:

  • evitati sa incarcati acoperisul cu o greutate prea mare
  • ocupati doar spatiul de care aveti nevoie
  • asigura un aspect general mai bun, ceea ce influenteaza si cresterea valorii casei.

Daca vrei sa inveti cum sa-ti alegi panourile solare, citeste informatiile de mai jos si vei intelege cu siguranta ce ai de facut.

3 elemente cheie pentru evaluarea dimensiunii panourilor fotovoltaice

Este important de retinut ca atunci cand vorbim despre pretul panourilor fotovoltaice este ideal sa se tina cont de mai multe aspecte, unul dintre ele fiind chiar amplasarea acestora si locul in care pot fi folosite aceste panouri solare. Pentru a alege dimensiunea panourilor fotovoltaice necesare pentru a va acoperi necesarul de energie electrica, trebuie sa luati in considerare 3 factori fundamentali:

  1. Zona de instalare. Pe ce cladire si pe ce tip de suprafata doriti sa instalati sistemul fotovoltaic? Raspunsul nu este evident. Exista diferite tipuri de acoperisuri: acoperisuri plate, acoperisuri inclinate, copertine. De exemplu, trebuie sa luati in considerare faptul ca un acoperis plat, in comparatie cu un acoperis inclinat, necesita o suprafata mai mare, deoarece, pe langa panouri, trebuie montate si suporturi pentru a le inclina si orienta eficient.
  2. Consumul de energie electrica. Ganditi-va cati kWh consumati in medie intr-un an pentru a alimenta toate aparatele electrice din casa. Si la fiecare doua luni, cata energie electrica consumati? In ce intervale orare consumati cel mai mult? In functie de nevoile de energie, puteti stabili dimensiunea potrivita pentru panoul solar.
  3. Puterea disponibila in kilowati. Daca, de exemplu, consumul anual este de 3 500 kWh, atunci aveti nevoie de un sistem cu o putere de 3 kWh. Pe baza acestei estimari, puteti stabili ce panouri fotovoltaice se potrivesc cel mai bine spatiului disponibil, evaluand relatia dintre dimensiunea fiecarui modul si puterea acestuia.
  4. Calculati numarul de panouri necesare in functie de puterea sistemului.

Doriti sa stiti de cate panouri veti avea nevoie pentru a va satisface nevoile energetice? Si, in consecinta, cat spatiu va ocupa sistemul pe acoperis? Calculul este foarte simplu, aveti nevoie doar de 2 informatii:

  • puterea panoului individual
  • puterea totala a instalatiei

De fapt, impartind puterea totala a instalatiei la puterea unui singur panou, se obtine numarul de panouri necesare. Cunoscand, asadar, dimensiunea unui panou, este usor sa inmultim aceste date cu numarul obtinut mai sus. Rezultatul: suprafata totala ocupata de sistem!

Prevedeti economiile pe care le veti face la factura

Pentru a va oferi o idee mai clara despre dimensiunea panourilor fotovoltaice si despre cat ati putea economisi la factura de electricitate prin instalarea unui sistem fotovoltaic pe acoperis, am creat un configurator care calculeaza o economie ipotetica pe baza unor date. Configuratorul va va cere sa introduceti informatii precum cele de mai jos:

  • Numarul de locuitori din casa;
  • Tipul de locuinta (complex, casa individuala);
  • Consumul mediu anual in kwh;
  • Orientarea acoperisului in raport cu punctele cardinale;
  • Tipul de acoperis.