11 September 2024

7 remedii pentru ochii umflați

Ochii se pot umfla dintr-o mare varietate de motive: de la plâns, de la lipsa de odihnă, de la alergii, de la o eventuală iritare locală determinată de secreția lacrimală redusă, de la o infecție. În acest articol poți descoperi remedii simple și la îndemână împotriva ochilor umflați, astfel încât să revii cât mai repede la aspectul tău tânăr și mereu vesel.

 

1.  Compresele reci

Sunt unul dintre cele mai simple remedii pentru ochi umflați. Compresele reci sunt întotdeauna de ajutor pentru a elimina edemul. Ia o batista curată, ud-o cu apă rece de la chiuvetă, așează-te pe pat sau pe un scaun comod și ține batista în zona ochilor timp de câteva minute.

Dacă optezi pentru gheață, asigură-te că e bine protejată într-un prosop relativ gros; zona ochilor este foarte sensibilă.

 

2.  Feliuțe de castravete

Feliile de castravete sunt consacrate, ca tratament împotriva ochilor umflați și a pungilor de sub ochi. Scoate castravetele din frigider, spală-l bine, taie două felii cu grosimea de jumătate de centimetru și aplică-le pe ochii închiși până când se încălzesc.

 

3.  Plicuri de ceai

Plicurile de ceai potrivite pentru a reduce pungile din jurul ochilor sunt cele care conțin cofeină sau teină: ceaiul negru, ceaiul verde și ceaiul alb. Există unele dovezi că substanța ar pătrunde prin piele, unde ar îmbunătăți circulația sângelui și, ca urmare, ar contribui la dezumflarea ochilor.

Udă două plicuri de ceai, pune-le la frigider aproximativ 20 minute și apoi aplică-le pe ochii închiși pentru 10 – 30 minute.

 

4.  Masajul ușor al zonei

Creșterea circulației sângelui poate contribui la reducerea edemului periocular. Presiunea ușoară a degetelor în zona din jurul ochilor este suficientă pentru a ameliora circulația.

Pielea din jurul ochiului este foarte sensibilă, deci fii delicat și nu insista prea mult. Poți folosi o cremă specială pentru zona ochilor, dacă dorești, dar la cel mai mic semn de iritație, oprește masajul imediat.

Există diverse instrumente de masaj facial, utilizate în general cu o cremă de față adecvată, care îmbunătățesc circulația locală și care pot fi folosite și pentru a scăpa de ochii umflați.

 

5.  Folosește picături pentru ochi

Dacă mergi într-o farmacie și discuți cu farmacista, ea îți poate recomanda picăturile adecvate, în funcție de problema pe care o întâmpini. De pildă, dacă edemul din jurul ochilor este determinat de producția insuficientă de lacrimi, lacrimile artificiale te pot ajuta imediat. Alege un produs fără conservanți și cu termen redus de valabilitate după deschidere.
Dacă ochii se umflă ca urmare a unei alergii, există picături de ochi care conțin substanțe antiinflamatoare, care te pot ajuta în acest sens. Nu uita, însă, că e de dorit să consulți și oftalmologul sau optometristul, în această situație.

 

6.  Obișnuiește-te să cureți bine tenul înainte de culcare

Este foarte posibil ca ochii tăi umflați să fie determinați de resturile de produse de make up pe care ai neglijat să le îndepărtezi cu o seară înainte. Chiar dacă nu te machiezi, tot e bine să cureți pielea înainte de culcare, pentru a îndepărta impuritățile acumulate peste zi, care pot ajunge accidental în zona sensibilă a ochilor atunci când îți freci fața de pernă.

 

7.  Contactează medicul dacă situația persistă

De cele mai multe ori, ochii se umflă din cauze extrem de simple, ca cele menționate mai sus. Uneori, însă, edemele din jurul ochilor pot avea o semnificație clinică: deshidratare sau probleme renale și retenție de lichide. În cazul în care umflarea ochilor persistă, dacă este însoțită de umflarea mâinilor sau a gleznelor sau de alte simptome, contactează medicul pentru o evaluare generală a stării de sănătate.

 

Ochii umflați sunt o problemă relativ minoră, dar care poate fi considerată deranjantă. Înainte de a o ascunde cu machiaj, încearcă să o remediezi prin metode simple și la îndemâna oricui și contactează medicul dacă persistă.